Banner
Terugblik Banner

Op zaterdag 27 juni organiseerde de Gelderland Academie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) een webinar over het thema Ondermijning, speciaal voor de regio Achterhoek. Twaalf raadsleden namen deel aan de anderhalf uur durende online sessie.

Ondermijning, drugscriminaliteit en netwerkcorruptie

Na een korte inleiding van Gerhard Brunsveld (NVR) en Christel de Jong (Gelderland Academie) kreeg Marjolein Meijners het woord. Marjolein is accounthouder voor de regio Achterhoek bij het RIEC. Ze gaf in haar presentatie verschillende voorbeelden van ondermijning: van drugscriminaliteit tot zorgfraude. Ook sprak zij over hoe je ondermijning kunt herkennen en wat ondermijning onderscheidt van criminaliteit. Tijdens de presentatie konden de deelnemers vragen stellen via de chat. Veel deelnemers worstelden nog met de het brede begrip ondermijning, maar Marjolein legde helder uit wat we hier wel en niet onder scharen.

Als intermezzo toonde Bureau Drugszaken een filmpje. Hierin speelde een schuur in het buitengebied van de Achterhoek de hoofdrol. In het filmpje werd een toelichting gegeven op speedlabs, crystal meth en hennepteelt.

Ter afsluiting volgde een presentatie van Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie aan Saxion Hogeschool. Zij ging specifiek in op netwerkcorruptie. Een vaak grijs gebied voor raadsleden en bestuurders, want hoe zorg je ervoor dat je bekenden geen voorkeursbehandeling geeft? Een van haar tips was om niet meteen op je primaire reactie af te gaan. “Kijk iedere keer kritisch naar de partners waar je mee samenwerkt, ook al werk je al jaren goed samen.”

Vervolg

Vanwege de vele vragen die gesteld werden, bieden de NVR en de Gelderland Academie eind deze zomer aan de Achterhoekse gemeenten de mogelijkheid tot een vervolg op deze sessie. Eind september komt er een soortgelijke webinar voor een andere Gelderse regio.

Heb jij, vanuit jouw werk als raadslid of bestuurder, behoefte aan meer kennis over het thema Ondermijning of een specifieke vraag over dit thema? Neem dan contact op met Freya van Os via freyavanos@vnggelderland.nl of via 06 – 37 44 44 75.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.