Banner
Terugblik Banner

Op vrijdag 14 oktober waren we te gast in Kasteel Hackfort voor de jaarlijks terugkerende Gelderse secretarissendag. Dit jaar stond het programma in het teken van werkgeluk. Werkgeluk, niet alleen voor jezelf, maar ook het werkgeluk van de ander. Secretarissen hebben immers niet alleen de verantwoordelijkheid voor zichzelf, maar hebben ook voor vele collega’s in de eigen gemeente voor wie werkgeluk ook belangrijk is.

Wat is geluk?

We beginnen de dag met een inspirerende lezing van Ap Dijksterhuis. Hij geeft een introductie over geluk. Hoe zit het bijvoorbeeld met gelukkige nonnen? Worden die ouder dan niet-gelukkige nonnen? En kun je geluk eigenlijk wel afdwingen? Het heet immers niet voor niets geluk. Algauw komen we op werkgeluk. Wat zijn belangrijke factoren om gelukkig te zijn in je werk? Welke banen leveren de meest gelukkige mensen op? We spreken over het belang van autonomie en betekenis, en het geluk van geven.

Inspiratie en creativiteit

Na deze inleiding is het tijd voor een tafelgesprek. Hoe gelukkig zijn de secretarissen eigenlijk? En hoe komt dat? En hebben we tips voor elkaar? Het gesprek loopt soepel en had nog uren langer kunnen duren, maar we hebben voldoende tijd nodig om ook praktisch aan de slag te gaan met ons eigenlijk geluk. We gaan ons eigen schilderij maken! Onder leiding van een kundige schilder maken we allemaal een prachtig Bob Ross-achtig landschap. Voor sommigen uit de comfortzone, maar voor iedereen een leuke ervaring. Tijdens de lunch wisselen we nog ervaringen uit en dan gaat iedereen, hopelijk vol inspiratie, weer terug naar de eigen gemeente.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.