Banner
Algemeen Banner

Vastgoedcriminaliteit heeft vele vormen en het komt in het hele land voor, van het kleinste dorp tot de grootste stad. Want elke crimineel heeft een pand nodig. Voor bijvoorbeeld prostitutie, hennepkwekerijen, het witwassen van drugswinsten of om onder te duiken. Hoe kun je als gemeente hier beter zicht op krijgen? Hoe weet je dat de investeerder die huizen wil bouwen in jouw gemeente zuiver op de graat is? Waar moet je op letten en hoe zet je instrumenten als de Wet Bibob in?

In deze aflevering gaat Meike de Jong (journalist en presentator RTL Nieuws) in gesprek met Marjolein Meijners, John Meijerink en Anton Stapelkamp. Anton is sinds 2017 burgemeester van gemeente Aalten en is onlangs voor een tweede termijn benoemd. Hij heeft een diverse portefeuille met verantwoordelijkheden, waaronder bestuurlijke en juridische zaken en openbare orde en veiligheid. John werkt bij de politie Oost-Nederland en is lid van de Landelijke Contactgroep Vastgoed. Marjolein is coördinator districtelijke inzet en plaatsvervangend hoofd van RIEC Oost-Nederland. Vanuit haar functie heeft ze inzicht in de breedte van de problematiek en de mogelijkheden die gemeenten hebben om dit aan te pakken. In het rubriekje vertelt Joop van Droffelaar (RIEC Oost-Nederland) over de Wet Bibob en waar je deze voor kan gebruiken.

Meer weten?

Over deze podcastreeks

Overal in Nederland zien we een toename van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Er zijn steeds meer drugslabs en dumpingen van drugsafval, met grote gevolgen voor mens en milieu. Bedreiging van en geweld tegen ambtsdragers komt steeds vaker voor. Overheidsgeld wordt misbruikt door criminelen, bijvoorbeeld bij zorgcriminaliteit. Jongeren raken steeds vaker verwikkeld in de drugswereld. We zien ondernemers, zoals vastgoedhandelaren en uitbaters van vakantieparken, die met illegale constructies veel geld verdienen of geld witwassen. In deze podcastreeks onderzoeken we wat er speelt in Gelderland. En wat is jouw rol als raadslid in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.
Elke twee weken nemen we je mee in een ander thema. De zesde aflevering (Beïnvloeding) staat 6 december online. Daarna volgt nog een speciale aflevering over ‘Palermo aan de Maas’. Eerder verschenen al afleveringen over jeugd, drugs, zorg en vakantieparken.

Deze serie maken we in samenwerking met RIEC Oost-Nederland. We bedanken Omroep Gelderland voor het gebruik van de nieuwsfragmenten in deze aflevering.

Banner

Freya van Os

Strategisch adviseur/Adviseur Leren & Ontwikkelen

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.