Banner
Terugblik Banner

Op dinsdagavond 28 september kwamen de raden van de gemeenten Overbetuwe en Neder-Betuwe samen voor een simulatie rondom integriteit. In de fictieve Gelderse gemeente Loevinge ontstaat een integriteitskwestie. Een voormalig wethouder, nu raadslid, zou geheime informatie hebben gedeeld met haar echtgenoot, directeur van een investeringsmaatschappij. Italiaanse praktijken in het gemeentebestuur! Daar moeten de raden mee aan de slag.

Alle aanwezigen kregen een rol. Zo was iemand bijvoorbeeld een burgemeester, was er een raadslid van een coalitiepartij, maar natuurlijk ook iemand van de oppositie. Gaandeweg het spel kwam er meer informatie bij: hoe gaat iedereen om met deze informatie en welke positie kiest men?

Van een andere kant bekijken

Gedurende de simulatie groeiden de deelnemers in hun rol. Waar eerst nog onwennig geacteerd werd, ging men later meer op in hun personages. Veel van de aanwezigen kozen een rol die ver van hen af ligt. Leuk om alles eens van een andere kant te bekijken. Vooral de ‘burgemeesters’ hadden een pittige taak. Na afloop gaf een van de deelnemers dan ook aan meer begrip te hebben voor de rol van de burgemeester in dergelijke situaties.

Keuzes maken

Onder spelleiding van Necker van Naem werd in groepjes en duo’s gediscussieerd en vergaderd, én er was ook veel plezier. Na het laatste onderdeel van de simulatie keken we plenair terug op de keuzes die in de verschillende groepjes is gemaakt: zouden ze dat in het echte leven ook zo doen? Aan het einde van het programma was er nog de gelegenheid om met elkaar na te praten onder genot van een hapje en een drankje.

Wil jij met jouw gemeente ook aan de slag met integriteit? Neem dan contact met ons op.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.