Banner
Terugblik Banner

Op dinsdagavond 22 november kwamen de gemeenteraden, griffiers, burgemeesters en wethouders van de gemeenten Westervoort en Rozendaal samen voor een integriteitsgame. In de fictieve Gelderse gemeente Loevinge speelt een integriteitskwestie. Een voormalig wethouder, nu raadslid, zou geheime informatie hebben gedeeld met haar echtgenoot, directeur van een investeringsmaatschappij. Italiaanse praktijken in het gemeentebestuur! Hoe pakken de gemeenten dit aan?

Achterkamertjes en pittige overleggen

Na een kort welkom van beide (echte) burgemeesters verdeelden de aanwezigen de rollen van burgemeester, wethouder en raadsleden van de coalitie en oppositie. De integriteitsgame bestaat uit verschillende rondes en gedurende het spel komt er steeds meer informatie bij. In het begin was het voor de aanwezigen nog een beetje onwennig om in hun rol te komen, maar al snel werd er vol overgave geacteerd. De deelnemers zochten achterkamertjes op. Ook hielden ze pittige overleggen. Iedereen had duidelijk veel plezier en ging helemaal op in zijn of haar rol.

Vanuit een andere rol

Halverwege de game en na afloop reflecteren de verschillende groepen gezamenlijk. Welke keuzes zijn er gemaakt en waarom? Zouden ze dat in het echte leven ook zo doen? Ook tijdens de bespreking bleven velen nog in hun rol. Aan het einde van het programma was er nog gelegenheid om met elkaar na te praten onder genot van een hapje en een drankje. De deelnemers waren erg enthousiast over de integriteitsgame. Zij hebben hun deelname als erg leuk en nuttig ervaren. Het was interessant om ook eens vanuit een andere rol aan deze casus te werken.

Wil jij met jouw gemeente ook aan de slag met integriteit? Neem dan contact met ons op.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.