Banner
Terugblik Banner

Op woensdag 5 oktober vond wederom een regionale avond in Rivierenland plaats. Een moment voor de gemeenschappelijke regelingen om in contact te komen met raadsleden uit de regio. Ditmaal werden de sessies door drie GR’en voorafgegaan door een presentatie van een raadsvoorstel van de griffiers van Griffierskring Rivierenland.

Plan van aanpak

Ongeveer 70 deelnemers hadden zich verzameld op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. De aanwezigen werden verwelkomd met een broodje en soep alvorens de griffiers van regio Rivierenland hun raadsvoorstel regionale samenwerking toelichtten. Het afgelopen jaar heeft de Griffierskring Rivierenland gewerkt aan een plan van aanpak voor de versteviging van de regionale samenwerking. Dit volgt onder andere uit de initiatiefkring Kracht van de raden en het gezamenlijke raadsonderzoek naar de stortplaats AVRI. Op verschillende bijeenkomsten in 2022 heeft de griffierskring de wensen en behoeften van de raadsleden op het gebied van regionale samenwerking geïnventariseerd. Dit heeft geresulteerd in het raadsvoorstel.

Geven en nemen

Vier griffiers uit de regio beantwoordden gezamenlijk de vragen vanuit de aanwezige raadsleden. Er werd bijvoorbeeld opgeroepen tot meer afstemming van de raadsvergaderagenda’s. Het raadsvoorstel wordt de komende maanden aan de raden van Rivierenland voorgelegd ter besluitvorming. Monique Muurling, griffier van Zaltbommel, sloot het plenaire onderdeel van de avond op met de oproep: “Regionale samenwerking is geven en nemen, laten we samen pionieren!”
Na een korte pauze gingen de deelnemers vervolgens uiteen in drie deelsessies. In die sessies namen Regio Rivierenland, AVRI en Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland het woord.

Meer weten?

Wil je meer weten over het raadsvoorstel? Monique Muurling is te gast in onze podcast over regionale samenwerking en vertelt meer over het proces. Deze aflevering is vanaf 16 december te beluisteren op Spotify.

Het regionaal raadsvoorstel is hier terug te vinden.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.