Banner
Terugblik Banner

Op donderdag 27 januari organiseerden RIEC Oost-Nederland en de Gelderland Academie het online symposium ‘Samen ondermijning de baas’. Zo’n 200 burgemeesters, gemeentesecretarissen, ambtenaren veiligheid en openbare orde en vertegenwoordigers van politie, Belastingdienst, ISZW, omgevingsdiensten en Openbaar Ministerie namen online deel.

Livestream

Het plenaire gesprek was te volgen via een livestream. De deelnemers zagen hoe burgemeesters Bruls en Marcouch, hoofd RIEC Albert Bootsma, misdaadverslaggever John van den Heuvel en wetenschapper Willeke Slingerland in gesprek gingen over de nieuwe meerjarenstrategie Aanpak Ondermijning Oost-Nederland 2022-2025. De discussie ging vooral over de drie hoofdlijnen van de meerjarenstrategie:

  • Het moeilijker maken voor criminelen om voet aan de grond te krijgen in Oost-Nederland door het wegnemen van gelegenheidsstructuren en opwerpen van barrières.
  • De gezamenlijke aanpak van casuïstiek sneller en effectiever maken.
  • Gemeenten helpen een grotere rol in de gezamenlijke aanpak van ondermijning te pakken.

Tijdens de livestream konden de kijkers vragen stellen en antwoord geven op stellingen als ‘Is de burgemeester vooral burgervader of vooral crimefighter?’

Startpunt

Na het plenaire deel hadden de deelnemers de keuze uit tien workshops. Daarbij werd met name in gegaan op de bestrijding van ondermijning in de praktijk. Het symposium vormde het startpunt voor de uitvoering van de meerjarenstrategie, waarmee alle RIEC-partners in Gelderland en Overijssel ondermijnende criminaliteit nog beter en effectiever willen aanpakken.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.