Banner
Terugblik Banner

Op woensdag 14 september en dinsdag 11 oktober organiseerde de Gelderland Academie in samenwerking met de Radboud Academy en Han University of Applied Sciences een masterclass ‘Burgerparticipatie’. De eerste was in de gemeente Overbetuwe en de tweede in Tiel.

Van onderzoek…

Na de soep met een broodje opende professor Carolien van Ham de bijeenkomst met een plenaire presentatie. Ze ging in op hoe je effectief de betrokkenheid van burgers bij politieke beslissingen vergroot. Er zijn diverse vormen van burgerparticipatie: een referendum, een burgerforum, burgerbegroting of G1000. Uit onderzoek blijft dat door deze instrumenten te combineren, je ook daadwerkelijk de betrokkenheid van burgers vergroot. Ook kun je langdurige patstellingen doorbreken. Carolien gaf de deelnemers inzicht in hybride democratische innovaties en slimme combinaties. Vervolgens sloot dr. Frans de Vijlder het plenaire gedeelte af met een uitleg over de simulatie.

Naar de praktijk

Na de pauze gingen de deelnemers uiteen in vier groepen. Tijdens de simulatie ervaarden de deelnemers zelf hoe je de vormen van burgerparticipatie toepast. Ze kregen een casus voorgelegd en moesten vanuit hun rol reageren. Zo konden zij oefenen met de theorie die zij in het plenaire deel gehoord hadden. De bijeenkomst werd gezamenlijk afgesloten om ervaringen te delen.

Vervolg

Ook geïnteresseerd? De Gelderland Academie organiseert in 2023 nog een aantal masterclasses ‘Burgerparticipatie’. Op donderdag 9 februari is de eerstvolgende in Doetinchem. Aanmelden kan via deze link.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.