Banner
Algemeen Banner

Er zijn meer dan 700 vakantieparken in Gelderland, variërend van drie stacaravans op een veldje tot grote parken met luxe chalets en veel faciliteiten. Veel Nederlanders recreëren daar met hun families, maar er gebeurt veel meer. Door het beperkte toezicht op vakantieparken worden ze soms een vrijplaats voor criminelen. Illegale permanente bewoning, drugsteelt, uitbuiting van arbeidsmigranten: het zijn slechts enkele zaken die kunnen spelen. Hoe pak je als gemeente deze excessen aan? Wat zijn dilemma’s waar je mee te maken krijgt als je een vakantiepark wil aanpakken?

Meike de Jong (journalist en presentator RTL Nieuws) gaat in gesprek met Dyanne Kocken, Ahmed Marcouch en Rob van den Hazel. Dyanne is gemeentesecretaris in de gemeente Beuningen en vertelt over de transformatie van vakantiepark De Groene Heuvels. Ahmed is burgemeester van Arnhem en voorzitter stuurgroep RIEC Oost-Nederland. Hij trok de horecavergunningen van Oostappen Vakantiepark Arnhem per direct in na een Bibob-onderzoek. Rob is programmamanager Vitale Vakantieparken. Hij heeft inzicht in de breedte van de problematiek op vakantieparken, de aanpak daarvan, maar ook hoe je voorkomt dat een vakantiepark afglijdt. In het rubriekje gaat Henk Lambooij (burgemeester Putten) in op waarom het programma Vitale vakantieparken zo belangrijk is voor de gemeenten in de Veluwe.

Meer weten?

  • Beluister het hele gesprek met Henk Lambooij (burgemeester gemeente Putten): “Als je vakantieparken niet vitaal houdt, niet gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, dan verpauperen ze. En dat wil je niet.”
  • Het programma Vitale Vakantieparken is een samenwerking van elf Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland. Ze werken samen met recreatieondernemers en andere partners aan allerlei vraagstukken op en rond vakantieparken. Het programma richt zich vooral op het ontwikkelen en realiseren van instrumenten en initiatieven die gemeenten en anderen helpen bij de uitvoering.
  • Het Ariadne project is een samenwerking van het Openbaar Ministerie, politie en provincie in Gelderland. Zij pakken samen criminaliteit en ondermijning aan op en rondom vakantieparken. Daarbij ondersteunen ze Gelderse gemeenten intensief op het gebied van toezicht en handhaving.
  • RIEC Oost-Nederland publiceerde de artikelen ‘Vitale parken op de Veluwe‘ en ‘Achter de slagboom‘ in Code Geel.
  • Het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CVV) heeft een webdossier over veilige vakantieparken.

Over deze podcastreeks

Overal in Nederland zien we een toename van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Er zijn steeds meer drugslabs en dumpingen van drugsafval, met grote gevolgen voor mens en milieu. Bedreiging van en geweld tegen ambtsdragers komt steeds vaker voor. Overheidsgeld wordt misbruikt door criminelen, bijvoorbeeld bij zorgcriminaliteit. Jongeren raken steeds vaker verwikkeld in de drugswereld. We zien ondernemers, zoals vastgoedhandelaren en uitbaters van vakantieparken, die met illegale constructies veel geld verdienen of geld witwassen. In deze podcastreeks onderzoeken we wat er speelt in Gelderland. En wat is jouw rol als raadslid in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.
Elke twee weken nemen we je mee in een ander thema. Vanaf 22 november is de volgende aflevering te beluisteren. Deze gaat over vastgoed. De laatste aflevering (Beïnvloeding) staat 6 december online. Eerder verscheen al afleveringen over jeugd, drugs en zorg.

Deze serie maken we in samenwerking met RIEC Oost-Nederland. We bedanken Mick van Wely (Telegraaf) en EenVandaag voor het gebruik van de nieuwsfragmenten in deze aflevering.

Banner

Freya van Os

Strategisch adviseur/Adviseur Leren & Ontwikkelen

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.