Banner
Algemeen Banner

Overal in Nederland zien we een toename van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Er zijn steeds meer drugslabs en dumpingen van drugsafval, met grote gevolgen voor mens en milieu. Bedreiging van en geweld tegen ambtsdragers komt vaker voor. Overheidsgeld wordt misbruikt door criminelen, bijvoorbeeld bij zorgcriminaliteit. Jongeren raken steeds vaker verwikkeld in de drugswereld. We zien ondernemers, zoals vastgoedhandelaren en uitbaters van vakantieparken, die met illegale constructies veel geld verdienen of geld witwassen. In deze podcastreeks onderzoeken we wat er speelt in Gelderland. En wat jouw rol is als raadslid in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Aflevering 1: Jeugd

De georganiseerde criminaliteit groeit en daarmee het aantal jongeren dat hiermee in aanraking komt, ook wel ‘jonge aanwas’ genoemd. Ook in Gelderland wordt steeds meer jeugd geronseld voor (drugs)criminaliteit, soms zelfs al op de basisschool. Kinderen en jongeren worden vaak geleidelijk de criminaliteit ingezogen. Het begint met het wegbrengen van pakketjes of het oppikken van iemand, maar gaat verder met dealen, kweken of helpen bij ripdeals. Sommigen zijn zelf verslaafd. Ze zien zich gedwongen hun verslaving te bekostigen met criminele activiteiten. Hoe kunnen we (kwetsbare) jongeren behoeden voor een leven in de criminaliteit? En hoe helpen we ze weer uit deze situatie?

Meike de Jong (journalist en presentator RTL Nieuws) gaat in gesprek met Deborah Restiau, Riëtte Sluiter en Esther. Deborah is coördinator en frontlinie medewerker bij de Backbone Academy. De Backbone Academy biedt individuele begeleiding op maat aan jongeren die al ervaring hebben in de criminaliteit en er graag uit willen. Riëtte werkt als strategisch adviseur Zorg & Veiligheid bij de gemeente Nijmegen. Vanuit haar rol is zij nauw betrokken bij het thema Jeugd en de aanpak van jeugdcriminaliteit. Esther is een moeder van een jongere die door drugs het slechte pad op is gegaan. Ook hoor je (met dank aan #Leerlingalert) het persoonlijke verhaal van een jongere.

Meer weten?

Over deze podcastreeks

Elke twee weken nemen we je mee in een ander thema. Op 11 oktober verschijnt de volgende aflevering. Deze gaat over drugs. Vanaf 25 oktober is aflevering 3 over Zorg te beluisteren. Aflevering 4 (Vakantieparken) verschijnt op 8 november en aflevering 5 (Vastgoed) op 22 november. De laatste aflevering (Beïnvloeding) staat 6 december online.
Deze serie maken we in samenwerking met RIEC Oost-Nederland.

Banner

Freya van Os

Strategisch adviseur/Adviseur Leren & Ontwikkelen

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.