Banner
Algemeen Banner

Nederland speelt een grote rol in de internationale drugshandel. In de vier belangrijkste Europese en internationale drugsmarkten – cocaïne, cannabis, heroïne en synthetische drugs – heeft ons land een belangrijke rol. Daarbij gaat het niet alleen om het gebruik, maar ook om de productie van o.a. xtc/MDMA en amfetamine. 90% procent van de georganiseerde criminaliteit in Nederland heeft dan ook te maken met drugs. Afval van een drugsproductie wordt regelmatig in de natuur gedumpt of geloosd of in bijvoorbeeld een garagebox achtergelaten. Dat levert grote gevaren op voor mens en milieu. Denk aan onze gezondheid, aan vervuiling en ook aan ontploffingsgevaar. Hoe scherp worden risicogebieden in de gaten gehouden? Weten inwoners wat ze moeten doen als ze iets verdacht zien? Wie ruimt het eigenlijk op en wie betaalt vervolgens de rekening?

Meike de Jong (journalist en presentator RTL Nieuws) gaat in gesprek met Annette Bronsvoort, Nico Wierenga en Jolijn Broekhuizen.
Annette is burgemeester van de gemeente Oost Gelre. Nico werkt als coördinator Ondermijning en Handhaver milieu bij de Omgevingsdienst Achterhoek. Jolijn is eigenaar van Bureau Broekhuizen en senior onderzoeker op het domein van veiligheid, criminaliteit en weerbaarheid. In het rubriekje vertelt burgemeester Marianne Besselink (gemeente Bronckhorst) over het crystalmethlab dat in 2020 in Drempt is gevonden.

Meer weten?

Over de podcastreeks ‘Goede raad bij ondermijning’

Overal in Nederland zien we een toename van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Er zijn steeds meer drugslabs en dumpingen van drugsafval, met grote gevolgen voor mens en milieu. Bedreiging van en geweld tegen ambtsdragers komt steeds vaker voor. Overheidsgeld wordt misbruikt door criminelen, bijvoorbeeld bij zorgcriminaliteit. Jongeren raken steeds vaker verwikkeld in de drugswereld. We zien ondernemers, zoals vastgoedhandelaren en uitbaters van vakantieparken, die met illegale constructies veel geld verdienen of geld witwassen. In deze podcastreeks onderzoeken we wat er speelt in Gelderland. En wat is jouw rol als raadslid in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.
Elke twee weken nemen we je mee in een ander thema. Vanaf 25 oktober is de volgende aflevering te beluisteren. Deze gaat over zorg. Aflevering 4 (Vakantieparken) verschijnt op 8 november en aflevering 5 (Vastgoed) op 22 november. De laatste aflevering (Bedreiging) staat 6 december online. Eerder verscheen al een aflevering over jeugd.

Banner

Freya van Os

Strategisch adviseur/Adviseur Leren & Ontwikkelen

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.