Banner
Algemeen Banner

Politieke ambtsdragers hebben steeds vaker te maken met agressie en geweld. Ook subtielere vormen van beïnvloeding komen regelmatig voor. Als gemeentepoliticus sta je midden in de samenleving. Iedereen weet wie je bent en kan je benaderen om zijn of haar standpunten onder jouw aandacht te brengen. En dat is waar de lokale democratie baat bij heeft. Maar wat als de bedoelingen van deze personen niet zuiver zijn? Als je onder druk gezet wordt om informatie door te geven of om ergens tegen te stemmen? Of als je bedreigd wordt?

In deze aflevering gaat Meike de Jong (journalist en presentator RTL Nieuws) in gesprek met Jelle Kort, Rolf Jongedijk en Toon van Asseldonk. Jelle is onderzoeker bij het lectoraat Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion. Daarnaast is hij voorzitter van rekenkamer Noordoost-Twente en voormalig raadslid van de gemeente Enschede. Rolf is al bijna twintig jaar griffier in Enschede en heeft veel ervaring met het begeleiden van raadsleden. Toon was van 2013 tot 2019 burgemeester van de gemeente Overbetuwe. In deze periode kreeg hij te maken met verschillende motorbendes die zich in Overbetuwe wilden vestigen. In het rubriekje aandacht voor Henny van Kooten, voormalig burgemeester van Maasdriel.

Meer weten?

Over deze podcastreeks

Overal in Nederland zien we een toename van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Er zijn steeds meer drugslabs en dumpingen van drugsafval, met grote gevolgen voor mens en milieu. Bedreiging van en geweld tegen ambtsdragers komt steeds vaker voor. Overheidsgeld wordt misbruikt door criminelen, bijvoorbeeld bij zorgcriminaliteit. Jongeren raken steeds vaker verwikkeld in de drugswereld. We zien ondernemers, zoals vastgoedhandelaren en uitbaters van vakantieparken, die met illegale constructies veel geld verdienen of geld witwassen. In deze podcastreeks onderzoeken we wat er speelt in Gelderland. En wat is jouw rol als raadslid in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.
Dit was de laatste reguliere aflevering van de podcastreeks over ondermijning. Op maandag 11 december verschijnt de special ‘Palermo aan de Maas’ met Henny van Kooten, voormalig burgemeester van de gemeente Maasdriel. Eerder verschenen al afleveringen over jeugd, drugs, zorg, vakantieparken en vastgoed.

Deze serie maken we in samenwerking met RIEC Oost-Nederland. We bedanken Omroep Gelderland en RTV Oost voor het gebruik van de nieuwsfragmenten in deze aflevering.

Banner

Freya van Os

Strategisch adviseur/Adviseur Leren & Ontwikkelen

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.