Banner
Algemeen Banner

Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 is het niet mogelijk om bij elkaar te komen. Veel organisaties gaan daarom online aan de slag. Maar een digitale vergadering vraagt om een andere aanpak dan een traditionele fysieke vergadering. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken? Hoe kun je toch jouw taken goed vervullen? En hoe zit je zo’n overleg voor? Wij hebben een overzicht gemaakt met handige tips en webinars.

Op de website van Democratie in Actie is een speciale pagina met handreikingen en tips over digitaal vergaderen, digitale besluitvorming en/of digitale participatie. Denk daarbij aan:
Stappenplan Digitale beraadslaging en besluitvorming (VNG)
Handboek voor virtueel vergaderen (Periklesinstituut)
Handreiking digitaal vergaderen (Nederlands Genootschap van Burgemeesters)

De raadsacademies van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zijn de komende weken op woensdagavond online te volgen:
– 27 mei om 19.30 uur: Controlerende rol van de raad in coronatijd
– 3 juni om 19.30 uur: Regionale samenwerking
– 10 juni om 19.30 uur: Integriteit van het raadslid
– 17 juni om 19.30 uur: Rekenkamer en het rekenkompas
– 24 juni om 19.30 uur: Jeugdzorg en het coronavirus 

Democratie in actie organiseerde in samenwerking met o.a. de Vereniging van Griffiers en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden al verschillende webinars. Deze zijn terug te kijken.
De lokale democratie en het coronavirus (3 april)
Digitaal vergaderen en digitale besluitvorming (10 april)
Online vergaderen en besluiten door raadsleden (10 april)
Digitale participatie: verbinding in tijden van corona (8 mei)
Aan de slag met digitale inspraak en participatie in coronatijd (15 mei)

Speciaal voor griffiers zijn er twee webinars geweest over het gebruik van Microsoft Teams. Je kunt beide uitzendingen en presentaties terugkijken (na aanmelden met naam en e-mailadres). Het beste kun je dat doen buiten je werkomgeving.

De Leefbaarheidsalliantie Gelderland is samen partners Provincie Gelderland, Plattelandsjongeren Gelderland, Zorgbelang Inclusief, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland en Spectrum ‘Leer Lokaal‘ gestart. Op deze website kan iedereen die zijn/haar buurt mooier en leefbaarder wil maken ondersteuning en inspiratie d.m.v. speeddates en webinars. De webinars behandelen onderwerpen als online vergaderen en meedoen in tijden van corona.

Debat.nl biedt in samenwerking met de VNG Academie, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en ProDemos ook enkele (niet kosteloze) trainingen aan:
Slagvaardig voorzitten
Politieke debatvaardigheden

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.