Banner
Terugblik Banner

Online participatie is door de coronacrisis extra relevant geworden, want het is lastiger om mensen bij elkaar te brengen om mee te denken. Maar hoe doe je dat?

De leerkring burgerparticipatie Rivierenland kwam op 15 en 22 april voor de derde keer bij elkaar. In samenwerking met Ranesh Balla van gastgemeente Buren en onder de procesbegeleiding van Danielle Spierings (adviesbureau Spectrum) stond de bijeenkomst in het teken van E-participatie of online participatie.

Tijdens de twee sessies gingen de deelnemers aan de hand van een casus met elkaar in gesprek. Hoe zouden zij een campagne voeren om inwoners te informeren en enthousiasmeren om mee te denken over de gebeurtenissen in hun wijk? En hoe kunnen zij de moeilijk te betrekken groepen van (jonge) ouders en professionals tussen de 25 en 45 jaar bereiken? Met hulp van creatief denken en ervaringen kwamen er mooie ideeën naar voren om de verschillende doelgroepen te bereiken.

Tijdens de bijeenkomst nam Ariënne Wunderink, projectleider Participatie en (online) facilitator en trainer, de leerkring mee in de wereld van online samen werken. Deze manier van werken geeft niet alleen meer betrokkenheid en draagvlak, maar ook al direct uitkomsten. Er zijn een legio manieren om online samen te werken en te participeren.

Wat was het belangrijkste? Ken je doelgroep, weet wie je wilt benaderen en hoe je je doelgroep (online) gaat benaderen. Maar misschien wel het allerbelangrijkste allemaal: ’Neem de tijd. Een goede voorbereiding is het halve werk’. Dat kost de inwoner minder tijd, bereiken we wat we willen weten en houden we de goede energie erin!

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.