Banner
Terugblik Banner

Op zaterdag 17 september komt een groepje raadsleden bij elkaar voor de dialoogtraining ‘Verschillen overbruggen’. We organiseren deze training samen met de Radboud Academy.

Verbinding maken

Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen reden om mee te doen. Van “gewoon interessant” en “blijven leren” tot “verbeteren van relaties” en “voorbereiden op gesprekken die nog zullen komen”. Professor Noelle Aarts start daarom met uitleggen wat een dialoog is. Het is een stap in een proces. Je maakt er verbinding met je gesprekspartner mee en bouwt aan relaties. In een dialoog is het belangrijk om te luisteren naar wat wordt gezegd en hoe. Maar ook naar wat juist niét wordt gezegd.

De waarheid loslaten

De ochtend is vol theorie met sprekende en herkenbare voorbeelden. We bespreken hoe je naar anderen kijkt en hoe besmettelijk gedrag is. In een dialoog moet je de waarheid los laten en naar perspectieven kijken. Vooraf is het belangrijk om te bepalen wat voor een gesprek je aangaat. Wat is het doel? Wil je een dialoog aangaan, dus weten hoe de ander ergens over denkt? Of wil je iemand overtuigen van jouw gelijk?

In de praktijk

Na de lunch brengen we het geleerde in de praktijk. Samen met een trainingsacteur gaat elke deelnemer met zijn of haar eigen casus aan de slag. Je leert over jezelf, maar ook van de anderen. Het wordt daardoor een leerzame middag. De deelnemers geven aan dat zij nu beter hun valkuilen herkennen. Daarnaast zien zij in dat het belangrijk is om van geduld te hebben en rekening te houden met de ander. Het is een proces van bewustwording, dat na deze dag nog niet klaar is en om een vervolg vraagt.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.