Banner
Terugblik Banner

Ook voor de Gelderland Academie stond afgelopen 8 maart in het teken van Internationale Vrouwendag. We verzorgden een webinar met als thema ‘Invloed met impact’.

Jezelf krachtig maken

Christien Oudshoorn nam ons mee tijdens een inspirerende lezing over ‘ranking’. Zodra mensen bij elkaar komen, ontstaat er namelijk een sociale rangorde. Deze verschilt per situatie. Jouw plek in die rangorde heeft invloed op hoe makkelijk je ruimte inneemt, hoeveel je onderbroken wordt, in hoeverre je wordt aangesproken op je fouten, etc. Wij houden met elkaar (vaak zonder dat we het doorhebben) de rangorde in stand door onbewuste overtuigingen die door de tijd heen ontstaan zijn. Maar ook door de manier waarop we met elkaar omgaan. Mensen die hoger in een ranking staan, hebben vaak niet door hoe zij anderen negatief beïnvloeden. Minderheidsstandpunten worden alleen gehoord als een groep die verwelkomt. In de lezing werden we bewust gemaakt van onze eigen gedachtegangen, de rangorde in onze eigen organisatie en de patronen in interactie met anderen. Christien gaf de deelnemers handvatten mee om hun eigen stem krachtiger te laten horen en om anderen met een zachtere stem meer plek te geven.

De vrije vrouwenstem

Wanneer aan mannen gevraagd wordt wie ze een goed rolmodel vinden voor hun stem zeggen ze bijvoorbeeld Barack Obama of Morgan Freeman. Vrouwen weten juist heel goed hoe ze níet willen klinken, maar een rolmodel kunnen ze vaak niet noemen. In haar workshop liet trainer Elizabeth Ebbink ons via filmpjes van bekende stemmen zien welk effect verschillende stemdimensies op ons hebben. Duidelijk werd dat het niet alleen gaat om klein of groot en hoog of laag als we het hebben over vrouwenstemmen. Dimensies als verbindend, verleidelijk en overtuigd zijn ook een interessant aanknopingspunt om je expressie te verruimen. Door middel van karaoke- en lichaamsoefeningen konden we ervaren wat verschillende lichaamshoudingen met je stem doen.

Overtuigen met feminiene kracht

In een klein uurtje nam Liesbeth Tettero ons mee in de feminiene kracht. Onder de zestien deelnemers werd eerst gepeild wie zij als inspirerende vrouw zagen. Talloze voorbeelden kwamen aan bod, zoals Jacinda Ardern, Michelle Obama, Fidan Ekiz, Jacinda Ardern en Alexandria Ocasio-Cortez. De vrouwen leken gemeenschappelijk te hebben dat ze zowel sterk en overtuigend als zorgzaam en empathisch overkwamen. Liesbeth zoemde daarna in op feminiene en masculiene eigenschappen en hoe je jouw eigen goede eigenschappen hiermee kan aanvullen. Belangrijk is dat vrouwen elkaar altijd steunen, zeker als je bijvoorbeeld in een masculiene omgeving bent. Dat kan heel simpel door elkaar het woord te geven in een vergadering en te ondersteunen in plannen en voorstellen. Aan het einde van de workshop was de conclusie dat jezelf blijven uiteindelijk het belangrijkste van alles is. Er kon nog uren worden doorgesproken over dit onderwerp.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.