Banner
Terugblik Banner

Op maandag 2 september kwamen drie Gelderse driehoeken bijeen op een idyllische locatie in de weilanden. Onderwerp van gesprek: hoe doe jij het eigenlijk in de driehoek? Want zo’n bestuurlijke driehoek van burgemeester, secretaris en griffier is toch een nieuw overleggremium.

Eenpitter in de organisatie

“Je bent als griffier (maar ook als gemeentesecretaris en burgemeester) zo alleen. Ik voel me heel vaak een eenpitter in de organisatie. En wat is het dan heerlijk om op zo’n dag echt samen na te kunnen denken”, zegt Marja Nengerman, raadsgriffer in de gemeente Brummen. Want tijdens deze dag reflecteren de driehoeken onder leiding van Annemiek Meinen (de Beuk) in besloten setting op ieders eigen rol en op de gemeenschappelijke rol. Dat is vaak best zoeken, want “eigenlijk zijn we niets”, zoals een van de gemeentesecretarissen verzuchtte. Maar vulden anderen aan: “Als het niet goed gaat in de (bestuurlijke) driehoek merk je dat meteen, dan gaat het overal kraken.”

Jouw rol

Maar wat is je rol dan? Een van de conclusies was dat je vooral anderen in positie moet zetten. Vooral niet zelf zaken gaan overnemen, je werk in stilte doen. En hoe zit dat dan bij elkaar? In hoeverre betreed je elkaars terrein? Wel samen alles bespreken, maar naar buiten toe de rolzuiverheid in de gaten houden, was een andere conclusie. Aldrik Weststrate, gemeentesecretaris Ermelo: “Het helpt ook erg in het besef van de onderscheiden rollen en welke dilemma’s dat met zich meeneemt. Je krijgt meer begrip voor elkaars positie.”

Energie en reflectie

Marja bracht een casus in: “Ik had niet verwacht dat ik dit zou doen, want er zat ook een heel persoonlijke kant aan. Het voelde meteen heel veilig! Wat ik echt het goede vind van zo’n dag is dat je andere gezichtshoeken krijgt aangereikt. Je zit toch vaak op één weg te denken. Ik ben met enorm veel energie weggegaan, en met de gemeentesecretaris hebben we meteen de ideeën uitgewerkt. Ik zou het echt elke driehoek aanraden!” Aldrik: “Alleen al dat je een dag de rust neemt om te reflecteren, heeft enorm veel waarde. Normaal gesproken word je zo door de waan van de agenda geleid.” Aan het einde van de bijeenkomst besloten de aanwezigen direct om over een jaar een vervolgsessie in te plannen.

Ook interesse in een dergelijke bijeenkomst voor jouw bestuurlijke driehoek? Neem contact op met Freya van Os via freyavanos@vnggelderland.nl

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.