Banner
Terugblik Banner

Na een stormachtige nacht kwamen op vrijdag 3 november de Gelderse gemeentesecretarissen in Tiel bij elkaar. Gastheer Leon Busschops had in samenwerking met de Gelderland Academie een aansprekend programma samengesteld waarin ‘storytelling’ centraal stond.

In de theaterzaal van cultuurbedrijf Zinder maakten we kennis met Theo Hendriks. Hij introduceerde ons in de wereld van onze ‘verhalenmachines’. Die zijn namelijk voortdurend aan het werk. Wat werkt om je publiek te raken en wat juist niet? En welke mechanismen zitten daarachter? De secretarissen vertelden collega’s hun spannendste vakantieverhaal, waarbij ze keken hoe de eerdergenoemde theorieën in de praktijk terug te vinden waren.

Op de juiste plek

Sommige verhalen zijn het waard om te blijven vertellen. Ze inspireren of ze herinneren eraan dat niet alles vanzelfsprekend is, zoals onze vrijheid in Europa. Directeur van het Flipje en Streekmuseum Jurriaan de Mol liet zien dat bevrijdingsverhalen levend worden gehouden via de Liberation Route Europe (LRE), een grensoverschrijdend gedenkteken. De verhalen en routes van de LRE zijn te vinden en beluisteren via een app. Daarnaast zijn ze gekoppeld aan fysieke ijkpunten (zoals wandelpadmarkeringen) in het landschap, die op verschillende sleutelpunten in Europa te vinden zijn. Luisteren naar verhalen precies op de plek waar die zich afspeelden, werkt.

Wees open

Programmamaker en journalist Sinan Can maakt tijdens zijn loopbaan van dichtbij kennis met de verschrikkingen van oorlog. Hij brengt die ervaringen indringend in beeld via documentaires. Een zeer persoonlijk verhaal was zijn ontmoeting met een overlevende van de Armeense genocide aan wie hij vergiffenis vroeg, en uiteindelijk ook kreeg. Sinan maakte ook verschillende programma’s over gemeentevraagstukken en liep daarbij soms tegen een dichte deur. Hij nodigt gemeenten uit om open te zijn richting journalisten, ook als het moeilijke thema’s betreft.

Een ander perspectief kiezen

Geschiedenisleraar Marco van Vemde liet zien hoe hij kinderen meeneemt in belangrijke geschiedenisverhalen. “Kies eens een ander perspectief”, legt hij uit. Marco neemt zijn leerlingen mee naar buiten. Hij gaat met ze naar plekken waar de geschiedenis zich ontvouwt, zoals een woonplek van een Joodse inwoner van Tiel tijdens de bezetting. Hij bespreekt het slavernijverleden vanuit het oogpunt van een tot slaaf gemaakte die zich vrijvocht en de strijd aanging, in plaats van het dominante perspectief van de plantagehouder. Veel leerlingen voelen zich hierdoor geïnspireerd en verkozen hem tot geschiedenisleraar van het jaar 2021.

De aanwezige secretarissen spraken hun waardering uit voor zowel de inhoud als de sfeer van de dag. Ook hopen zij volgend jaar nog meer van hun Gelderse collega’s te ontmoeten op deze inspirerende dag.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.