Banner
Terugblik Banner

Bij het plannen van wind- en zonneparken is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van het elektriciteitsnet. Hoe richt je dat zo efficiënt mogelijk in? Die vraag stond centraal tijdens de workshop ‘Slim elektriciteitsnetwerk’ die we samen met RES FruitDelta Rivierenland op 16 november organiseerden voor raadsleden en andere betrokkenen uit de regio.

Informatie en interactie

Lennart Lalieu, expert systeemefficiëntie bij het Nationaal Programma RES, zorgde samen met Marloes Tonen, relatiemanager regio Rivierenland bij Liander, voor een informatieve en interactieve workshop. De raadsleden, collegeleden, bestuursleden en beleidsmedewerkers uit de regio kregen antwoord op vragen als ‘Hoe richt je het energienetwerk zo slim en efficiënt mogelijk in?’, ‘Waarom vraag en aanbod combineren?’, ‘Welke technologieën zijn er?’, ‘Wat zijn de implicaties van de keuzes voor een gebied?’ en ‘Hoe neem je netinfrastructuur mee in het RES-proces?’. Ook gingen de deelnemers zelf aan het werk in een serious game. Generation Energy maakte speciaal voor deze bijeenkomst een verkorte versie. Door op een virtuele kaart te schuiven met wind- en zonneparken, verkenden de deelnemers de impact van duurzame opwek op het elektriciteitsnet. Zo werd de energietransitie tastbaar en inzichtelijk.

Leerzaam en nuttig

Naar aanleiding van deze workshop, werd procesmanager (en avondvoorzitter) Annemieke Spit geïnterviewd door NPRES. Zij ziet zeker de meerwaarde van het gebruik van serious gaming om inzicht te bieden in keuzes voor duurzame opwek: “Er waren ruim 50 aanmeldingen voor deze workshop. Dat is behoorlijk veel, want raadsleden hebben volle agenda’s. De deelnemers waren positief na afloop, ze vonden het leerzaam en nuttig. En ik hoorde recent in een discussie ineens de netcapaciteit en de keuze voor een combinatie van wind en zon langskomen. De boodschap uit de workshop is dus goed geland en brengt het gesprek over het net in onze regio verder.”

Kennissessies energietransitie

Samen met RES FruitDelta Rivierenland organiseren we enkele inhoudelijke kennissessies over de energietransitie. De bijeenkomsten zijn speciaal voor raadsleden, bestuursleden, collegeleden en beleidsmedewerkers uit de regio Rivierenland die meer willen weten over dit onderwerp en de vraagstukken die daarbij komen kijken. Ze gaan over netcapaciteit, warmte en financiële participatie.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.