Banner
Terugblik Banner

Op zaterdag 5 februari kwam een enthousiaste groep (kandidaat-)raadsleden samen in de mooie zalen van Huize Heyendael in Nijmegen. Ze volgden die dag de dialoogtraining ‘Verschillen overbruggen’, die we in samenwerking met de Radboud Academy hebben ontwikkeld. De dertien deelnemers hadden er veel zin in. Ze keken uit naar de opbrengsten van de dag, want (geven ze aan) “een goede dialoog voeren, op een respectvolle manier, is misschien wel de grootste uitdaging voor raadsleden in deze tijd”.

Een goede dialoog

Na het ontvangst met koffie en thee startte hoogleraar Noelle Aarts de training. Ze nam de raadsleden mee in de moeilijkheden van een gesprek. Ze leerde de deelnemers de knelpunten van een goede dialoog. Ook gaf ze handvatten om de knelpunten te signaleren en te begrijpen, met veel aandacht voor ervaringen en vragen van de aanwezigen. Aandachtspunten zijn een selectieve waarneming, de waardering van kennis en het omgaan met emoties. Voor de lunch bespraken we de richtlijnen voor een goede dialoog. ’s Middags verdeelden de raadsleden zich in twee groepen. Aan de hand van richtlijnen oefenden zij met acteurs het voeren van moeilijke gesprekken.

Rijker naar huis

De deelnemers waren erg tevreden over de dag. “Ik heb er veel van geleerd en eerlijk gezegd smaakt het naar meer” en “De training is een aanvulling en een uitnodiging tot kwaliteitsverbetering” waren twee van de zeer positieve reacties. Het was een inspirerende training en de raadsleden gingen “rijker” naar huis.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.