Banner
Terugblik Banner

Volksvertegenwoordigers hebben zich sinds vorig jaar in een rap tempo de wereld van digitaal vergaderen, debatvoering en besluitvorming eigen moeten maken. Technische obstakels waren snel overwonnen maar in de loop der tijd kwamen nieuwe vragen naar voren. Hoe houd je contact met de rest van de raad, Staten of collega’s als er geen netwerkborrels, nagesprekken of wandelgangen meer zijn? En hoe zorg je dat jouw punt tijdens een online vergadering echt overkomt?

Virtueel vergaderen

Om een antwoord te geven op deze vragen, organiseerde de Gelderland Academie op 22 januari de webinar ‘Digitale participatie: grip op je werk in een online omgeving’. Veertig raads- en Statenleden keken mee naar de livestream. John Bijl is directeur van het Perikles Instituut en schrijver van ‘Virtueel Vergaderen, Handboek voor lokale politiek in een virtuele omgeving’. Hij ging in gesprek met Joyce Satijn (griffier West Maas en Waal) over de ervaringen met virtueel vergaderen en het online politieke besluitvormingsproces. John gaf daarbij handige tips zoals “zorg voor een ontspannen sfeer vooraf”, “kijk naar de camera en niet naar je beeldscherm” en “zorg voor een na-borrel” om het digitaal vergaderen aangenamer te maken. Want zoals John aangaf: “Leuker dan dit gaat het niet worden”. Ter illustratie liet hij onder andere een filmpje zien van de opening van de Statenvergadering van de provincie Zuid-Holland, waarin de commissaris van de Koning er alles aan doet om de sfeer zo goed mogelijk te krijgen.

Krachtige stem

Onder begeleiding van een contrabassist hielp stemcoach Mariska Wessel de deelnemers met tips en oefeningen om hun stem goed te laten overkomen. Omdat de vergaderwereld nu klein en plat is, heb je een krachtige stem nodig om jouw woorden betekenis te geven. Na een korte pauze vertelde Arthur Noordhuis van de Debatinstituut hoe je kort en krachtig kan overtuigen in een digitale omgeving. Arthur merkte op dat het belangrijk is om te weten welke emotie en welke argumenten vooral moeten blijven hangen en bij wie. Gebruik bijvoorbeeld pakkende zinsconstructies, let op je woordkeuze en wissel af in je stemgebruik. Om te oefenen, vroeg Arthur de deelnemers om de kernboodschap van stellingen om te zetten in een korte pakkende zin. Dat de aanwezigen de smaak te pakken hadden, bleek wel uit de chat. Bij de stelling ‘Onze gemeente moet aandringen op het bijvoeren van de wolven op de Veluwe’ deed iedereen zo enthousiast mee dat er zelfs een kleine discussie over het bijvoeren van wolven werd gevoerd. Mariska sloot de bijeenkomst af met een toepasselijke jazznummer.

“Het was een inspirerende en leerzame middag.”
“Heel leuk met de muzikale noot!”
“Ten eerste duidelijk en ten tweede werd ik er vrolijk van!”

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.