Banner
Terugblik Banner

Op maandag 6 februari kwamen ongeveer 75 genodigden bijeen in Apeldoorn voor het symposium ‘Grenzeloze ondermijning’. Voor de derde keer op rij organiseerde de Gelderland Academie in samenwerking met RIEC Oost-Nederland het symposium over ondermijning voor burgemeesters uit Gelderland en Overijssel. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de verschillende partners binnen het RIEC-samenwerkingsverband van de partij. Ditmaal was ook een buitenlandse vertegenwoordiging aanwezig. De Duitse politie had een rol in het plenaire gedeelte en verzorgde een van de workshops. Ook was een aantal Duitse gasten aanwezig die het gehele plenaire programma dankzij twee tolken konden volgen.

Wereldwijde tentakels

Iedereen werd welkom geheten door dagvoorzitter Meike de Jong en voorzitter van de stuurgroep RIEC-ON Ahmed Marcouch. Als eerste plenaire spreker vertelde journalist Sanne de Boer over de ‘ndrangheta en de wereldwijde tentakels van deze misdaadorganisatie. Zij woont al jaren (deels) in Italië en heeft uit eerste hand ervaring met deze maffiagroep.

Vuist maken

Vervolgens kwam Philippe Schol aan het woord. Curator en advocaat van beroep. Hij vertelde zijn indringende verhaal over de aanslag op zijn leven door een drugscrimineel met een failliet bedrijf en de daarop volgende noodzaak voor persoonsbeveiliging. Hij eindigde zijn bijdrage met een oproep aan de aanwezigen om een vuist te maken tegen de ondermijnende elementen in de samenleving.

Grensoverschrijdende samenwerking

Het plenaire gedeelte werd afgesloten met een tafelgesprek waaraan Thomas Vortkamp (Kriminalchef van Gronau), Roelof Bleker (burgemeester van Enschede) en Rob Hutschemaekers (hoofd EURIEC) deelname. Zij spraken over het nut en de noodzaak van grensoverschrijdende samenwerking.

Kennis en mening

Tussendoor peilde Meike de Jong de kennis van de aanwezigen. Aan de hand van een aantal quizvragen over de verschillende verschijningsvormen van ondermijning vroeg ze de deelnemers naar hun mening. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door een pianist, die enkele bekende misdaaddeuntjes ten gehore bracht.

Workshops

Na de lunch gingen de aanwezigen uiteen voor twee rondes met workshops. Men kon kiezen tussen de workshops ‘Bestuurlijk afpakken: Oost-Nederland’, ‘Ondermijning in de amateursport’, ‘Jonge aanwas voorkomen’, ‘Als kleine gemeente ondermijning goed aanpakken’ en ‘Clan-kriminalitat: een grensoverschrijdend fenomeen?’.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.