Banner
Terugblik Banner

Op zaterdag 20 november vond de eerste Dag voor lokale partijen plaats. Vanwege de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen helaas niet fysiek, maar wel digitaal. Ruim 35 deelnemers namen deel aan de inspirerende workshops. Een Dag die voor herhaling vatbaar is, dus volgend jaar hopen we elkaar weer te ontmoeten!

Workshop ‘Snellezen’

In deze workshop leerde Gon Boers van Taal in Bedrijf hoe de volksvertegenwoordigers sneller kunnen lezen, zonder verlies van begrip. Om te beginnen legde Gon de deelnemers een aantal aannames voor. Werkt langzaam lezen voor meer tekstbegrip? Of helpt hardop lezen? De uitkomsten waren verrassend. De deelnemers lazen in hun eigen tempo een eerste tekst. Hoeveel woorden lazen ze in twee minuten? Vervolgens lichtte Gon wat leestechnieken toe waarmee de deelnemers oefenden. Alle deelnemers lazen nu aan de hand van de technieken een stuk sneller. Vervolgens gaf Gon handvatten mee om efficiënter te lezen. De deelnemers hebben de workshop als erg nuttig ervaren. Blijven oefenen is de truc!

Workshop ‘Van campagne naar politiek’

In een interactieve digitale workshop van John Bijl gingen we in op het verkiezingsdebat en het raadsdebat. Wat zijn de verschillen? En hoe presenteer je jezelf het beste? John legde uit dat je, bij een verkiezingsdebat, bent uitgenodigd om in gesprek te gaan met de zaal. Je bent er niet om je opponent te overtuigen, maar om de kiezer duidelijk te maken wat de verschillen zijn tussen jou en de ander. Zijn tip is dan ook om in gesprek te blijven met de kiezer. Maak contact met de zaal en maak duidelijk waarom het verstandig is om op jou te stemmen. Ook tipte hij de deelnemers om veel gebruik te maken van voorbeelden, want met voorbeelden ben je overtuigender. In een raadsdebat is het niet alleen van belang om een besluit te nemen, maar juist om te laten zien waarom de raad die keuze maakt. Welke afwegingen zijn besproken en tot welke keuze leidt dat uiteindelijk. Als je goed debatteert, kan consensus ontstaan. En dat is uiteindelijk veel beter dan een compromis.

Workshop ‘Omgaan met lokale pers’

Raymond Janssen ging met de deelnemers in op de vraag ‘Hoe denkt een journalist?’ Als journalist en mediatrainer gaf hij praktische tips en advies. Zijn belangrijkste boodschap was ‘investeer in de relatie’. Je komt elkaar namelijk continu tegen en hebt elkaar nodig. Als een journalist weet wie jij bent, waar je voor staat en wat jouw onderwerpen zijn, dan kom je makkelijker in zijn/haar belrondje. Realiseer je ook dat een journalist niet jouw communicatiemiddel is. Hij/zij is onafhankelijk, maar niet objectief. Alles wat jij zegt kan een aanleiding zijn om contact op te nemen. Eenmalig contact maken is niet voldoende. Zoek de journalist niet alleen op als je hem/haar nodig hebt, maar houd de relatie levendig. Wees een klankbord, zodat je ook een professionele band opbouwt.

Workshop ‘Sociale media’

In een heel praktische workshop van ongeveer 90 minuten gaf Alwin Zandvoort advies op het gebied van sociale media. Alwin begon de workshop met een overzicht over het totaal gebruik van sociale media in Nederland. Allereerst concentreerde hij zich op LinkedIn. Hij gaf veel tips over onder andere de beste profielfoto, wat schrijf je in de kopregel, hoe visualiseer je jouw account en hoe bouw en vergroot je jouw netwerk op LinkedIn. Daarna gaf Alwin ook handige tips voor de gebruikers van Facebook en Instagram. Hoe kun je berichten op een professionele manier plaatsen en hoe kun je reageren op reacties? Tags en hashtags spelen een groot rol in sociale media, daarom daarvoor ook veel aandacht. Tijdens de workshop stelden de deelnemers veel vragen. Na afloop ontving iedereen een e-book waarmee zij alle tips (en meer) nog eens rustig door konden nemen.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.