Banner
Terugblik Banner

Ruim veertig raadsleden, Statenleden en griffiers logden zaterdag 6 maart in voor een introductie Deep Democracy. De Gelderland Academie organiseerde deze webinar samen met de Nederlandse Vereniging van Raadsleden.

Na een korte kennismaking met de organisatoren en trainers Hanneke van Keijsteren en Monique Jongenburger (Spectrum) volgde een check-in. Dit is een vast onderdeel in de Deep Democracy-methode. Een check-in zorgt dat mensen gefocust zijn op de bedoeling van de bijeenkomst en dat ze er bij zijn met hun gedachten. De deelnemers werden in groepen van vier verdeeld om twee vragen te beantwoorden: Wie ben je en wat verwacht/hoop/wil je van deze bijeenkomst? Na zeven minuten kwamen de deelnemers terug en werden de uitkomsten besproken. Voor sommigen was het belangrijk om vooral in deze tijd een manier te vinden om alle meningen mee te nemen in een beslissing, voor anderen was het meer ter opfrissing van een eerdere training Deep Democracy.

Van ‘nee’ naar ‘ja’

Hoe krijg je alle meningen naar boven? Hoe neem je besluiten waaraan iedereen zich kan verbinden? Hoe kun je met meer betrokkenheid vergaderen? Deep Democracy kan je hierbij helpen. Om Deep Democracy toe te kunnen passen, verzamel je eerst alle invalshoeken. Daarna ga je op zoek naar de afwijkende mening (de ‘nee’) en onderzoekt of anderen zich in het alternatief of nieuwe perspectief kunnen vinden. Als laatst kan er gekeken worden wat er nodig is om van de ‘nee’ een ‘ja’ te maken.

Hanneke gaf een voorbeeld van een woongemeenschap. De bewoners hebben in een vorig overleg besloten dat zij een huisdier willen. De meerderheid wil een hond, maar er is één bewoner die graag een muis wil. Met Deep Democracy kijken je naar waarom deze bewoner kiest voor een muis en niet een hond. Hij geeft aan dat hij de hond op de afgesproken tijden niet uit kan laten en verzorgen vanwege zijn drukke baan. Met hem wordt gekeken hoe er van zijn ‘nee, geen hond’ een ‘ja’ gemaakt kan worden. In dit geval kan bijvoorbeeld het uitlaat-/verzorgrooster aangepast worden, zodat hij minder er minder op staat.

Terroristengedrag

Maar helaas zijn niet alle besluiten zo makkelijk voor iedereen aanvaardbaar te maken. Als mensen het ergens niet mee eens of zich niet gehoord voelen, gaat het wringen. We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manier om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen bijvoorbeeld wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ‘ja’ tegen een voorstel, maar doen ‘nee’ en we verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kan. Dit wordt ook wel terroristengedrag genoemd. Bij Deep Democracy wordt dit gedrag in een terroristenlijn gezet. Daarin vindt je de volgende gedragingen: grappen, sarcastische grappen, excuses, roddel, onderbroken communicatie, sabotage, vertragen, staken en oorlog/scheiden. Via een poll kozen de deelnemers ‘sarcastische grappen’ als voorkeursterroristengedrag.

Verschillen onderzoeken

Om escalatie te voorkomen en de verschillen te benutten, is het belangrijk om in een vroeg stadium het gesprek op te zoeken. Niet om de verschillen weg te poetsen, maar juist om deze te onderzoeken. Het was een leerzame ochtend, waarin de deelnemers handvatten kregen om Deep Democracy toe te passen in hun besluitvormingsproces en gedrag van de ‘terroristenlijn’ herkennen in een groep.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.