Banner
Terugblik Banner

Op vrijdagochtend 15 oktober stappen de Gelderse gemeentesecretarissen aan boord van de Pannenkoekenboot in Nijmegen. Het stroomt van de regen, dus een warm welkom met koffie en gebak doet iedereen goed. Om half 10 trappen gastheer Arne van Hout en gastvrouw Marijke Verstappen de dag af. Het thema van deze dag is al lang geleden bedacht, maar ondanks dat we de dag eerder moesten afzeggen vanwege corona, is het thema nog steeds relevant: de kracht van woord en beeld. Hoe gebruik je beelden en hoe zet je taal in om je boodschap kracht bij te zetten?

Framing

We beginnen met een filmpje van Marijke. In haar gemeente is hard gewerkt aan het natuur- en recreatiegebied Engbergen. In het filmpje laat zij zien hoe dit project tot stand is gekomen, maar ook hoe taal is ingezet om dit project te laten slagen. Benieuwd naar wat zij vertelde? Het filmpje is op te vragen bij Marijke.
Daarna volgen we een inspirerende lezing van Lindi Boeije, framingspecialist bij Taalstrategie. Lindi leert ons over olifantenpaadjes, waarom we geen medelijden hebben met Gijs en ze geeft ons alle ingrediënten voor een goed frame. De lezing vliegt voorbij en al snel is het tijd voor een korte pauze.

Trossen los

We gooien de trossen los en maken een rondvaart over de Waal. Andrea Voskens van de gemeente Nijmegen vertelt ons tijdens het varen over het project ‘Ruimte voor de Rivier’. We varen rond in de haven en zien De Oversteek, waar dagelijks rond zonsondergang de Sunset March plaatsvindt. Tijdens het varen is er ook gelegenheid om kennis te maken (er zijn diverse nieuwe collega’s gestart dit jaar) en bij te praten.
Als we weer aangemeerd zijn, gaan we actief aan de slag met framing. In verschillende groepjes werken de gemeentesecretarissen aan een eigen casus. Ze maken een frame en een bijbehorende krantenkop. De groepjes gaan enthousiast aan de slag en na een dik half uur rollen daar drie frames en drie krantenkoppen uit. Het is mooi om te zien dat iedereen gekozen heeft voor een positief frame! Na een korte plenaire afsluiting volgt nog een gezellig pannenkoekenbuffet.

De volgende Gelderse secretarissendag is in de Achterhoek. Datum en locatie volgen!

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.