Banner
Terugblik Banner

Op woensdagavond 29 maart organiseerde de Gelderland Academie in samenwerking met de griffierskring Rijk van Nijmegen een voorzitterstraining voor beginnende en gevorderden raadsleden. In twee groepen gingen de deelnemers aan de slag. Zo komen zij straks (nog) beter beslagen ten ijs als voorzitter.

Vaardigheden verbeteren

In het gemeentehuis van Beuningen werden de deelnemers welkom geheten. In een beginnersgroep en een groep voor gevorderden gingen ongeveer twintig raadsleden uit de regio samen aan de slag om hun voorzittersvaardigheden te verbeteren. Het Nederlands Debatinstituut nam beide sessies voor haar rekening.

Blijven oefenen

Tijdens de sessies werd aandacht besteed aan het voorbereiden van een vergadering, het vergadermodel en het gedragsrepertoire van een voorzitter. Hoe zorg je ervoor dat je effectief vergadert? Welke vaardigheden zet je daarvoor in? En hoe ga je om met een debat dat uit de pas loopt? In beide sessies was veel ruimte voor de praktijk. Zo oefenden de deelnemers samen om de geleerde kennis in de praktijk te brengen. Ook de uitwisseling tussen raadsleden van verschillende gemeenten bleek erg waardevol voor iedereen. De deelnemers gaven aan dat ze beter bewust zijn geworden van hun valkuilen. Daarnaast hadden ze goede tips gekregen waar ze concreet mee aan de slag kunnen.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.