Banner
Algemeen Banner

De woningnood in Gelderland is hoog. Starters, alleenwonenden en ouderen kunnen bijna geen betaalbare woning vinden. Tot en met 2030 moeten er 104.000 woningen bijkomen in Gelderland. Hiervoor zijn woondeals getekend met zes Gelderse regio’s. Een flinke uitdaging dus. Hoe maken we de woningmarkt weer toegankelijker en socialer?

Praktijk en theorie in gesprek

Marja Eggink is wethouder in de gemeente Lochem, namens Gemeentebelangen. In haar portefeuille zit wonen, ruimtelijke ontwikkeling, landbouw, landschap en water.
Co Verdaas is dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Daarnaast is hij als deeltijd hoogleraar Gebiedsontwikkeling verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Hij is één van de auteurs van de handreiking ‘Gebiedsontwikkeling voor raadsleden’. “Het energienetwerk zit aan de grenzen van zijn capaciteit. De drinkwatervoorziening staat onder druk. Stikstof. Je kan wel zeggen dat lossen we in jullie regio op, maar als je dan in een andere regio ook woningen wil bouwen, heb je daar niks aan.”
In ‘Bellen met…’ geeft Ton Heerts (burgemeester gemeente Apeldoorn) zijn mening over dit onderwerp.

Over deze podcastreeks

Complexe opgaven zijn maatschappelijke opgaven waar niet één oplossing voor is en die niet door één sector of organisatie op te lossen zijn. Het zijn processen waarbij je te maken hebt met verschillende betrokken partijen, vele belangen en wisselende omstandigheden. Wat vandaag de beste oplossing lijkt, kan morgen door veranderende omstandigheden weer anders zijn. Daardoor moet je je continue aanpassen aan je omgeving en zoeken naar wat op dat moment werkt. Hoe krijg je grip op dit soort grote vraagstukken? Hoe werk je daarin samen? En welke rol vervul je daarin als raadslid of wethouder? In deze podcastreeks geven we je inspiratie en handvatten. Professionals, politici en onderzoekers delen hun ervaringen uit de praktijk en zorgen voor wetenschappelijke inzichten. Daarmee kun je de lokale vraagstukken op de verschillende thema’s die op je bord liggen op- én aanpakken.

Op 10 mei verschijnt de volgende aflevering. Die gaat over klimaat. De laatste aflevering (omgevingsgericht werken) staat 24 mei online.

Beluister de aflevering ‘Complexe opgaven: Ruimte voor beweging’
Beluister de aflevering ‘Complexe opgaven: Energietransitie’

Presentatie: Inez Zondag
Redactie/productie: Gelderland Academie i.s.m. Radboud Academy
Montage en nabewerking: Heldenbureau

Banner

Aimée Dekker

Adviseur Leren & Ontwikkelen

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.