Banner
Terugblik Banner

Op woensdag 18 januari organiseerden de Gelderland Academie en de gezagsdriehoek De Waarden voor het eerst een veiligheidsavond voor raadsleden. Met een interessant inhoudelijk programma werden de hoofdthema’s van het Integraal Veiligheidsplan (IVP) onder de aandacht gebracht van de raden uit de zeven betrokken gemeenten.

Vier hoofdthema’s

Bij binnenkomst konden de aanwezigen kennismaken met de verschillende partners die meewerken aan een veiliger De Waarden. Onder andere Platform Veilig Ondernemen, RIEC Oost-Nederland en Meld Misdaad Anoniem waren aanwezig. Burgemeester Pieter van Maaren (Zaltbommel) verwelkomde de aanwezigen als gastheer. Na een korte introductie van de gezagsdriehoek en het doel van de avond gaf hij het woord aan een vertegenwoordiging van de gezagsdriehoek: Martine Polfliet (officier van justitie Oost-Nederland), Jarl Ampting (Politie Oost-Nederland), Jan Kottelenberg (burgemeester Neder-Betuwe) en Gerdo van Grootheest (burgemeester Culemborg). In een rondetafelgesprek kwamen de vier hoofdthema’s van het IVP aan de orde: Zorg & veiligheid, Jeugd, Cybercrime en Drugs.

Verdieping

Vervolgens gingen de aanwezigen uiteen in twee groepen voor verdere verdieping van de hoofdthema’s. In de eerste workshopronde konden de deelnemers kiezen uit een workshop over het opwerpen van barrières tegen zorgfraude, gegeven door Servaas Stoop (burgemeester West Betuwe) of een workshop over jongerenwerk in de strijd tegen zware criminaliteit. Deze workshop werd georganiseerd door de gemeente Tiel in samenwerking met lokale jongerenwerkers.
In de tweede ronde konden de raadsleden kiezen tussen cybercrime en drugs. In de ene workshop vertelde burgemeester Josan Meijers over de gevolgen van de hack van de gemeente Buren. Ook was er een expert vanuit de praktijk aan het woord. In de andere workshop besprak de politie de ontwikkelingen rond synthetische drugs.

De avond werd afgesloten met een drankje. Daar konden de deelnemers met de aanwezige vertegenwoordigers van de gezagsdriehoek en de verschillende partners napraten.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.