Banner
Terugblik Banner

Op maandag 22 mei waren we te gast in het gemeentehuis van de gemeente Berg en Dal voor een interactieve workshop ‘Rake vragen’. Verschillende raadsleden uit de regio Nijmegen waren aanwezig om door Siets Bakker getraind te worden in deze methode in systemisch denken.

Siets begon de avond met een uitleg over systemisch denken. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt het? Ook vertelde ze over de bovenstroom. Daarin zijn mensen op zoek naar de oplossing van een probleem. Hier zijn we als mens goed in. Maar, soms loop je vast en komt een probleem steeds maar terug. In dezelfde of juist in een iets andere vorm. Het kan dan zijn dat je aan de slag moet in de onderstroom. Daar kijk je naar problemen als symptomen. Door de juiste (rake!) vragen te stellen, kan je hier weer uit komen.

Natuurlijk moesten we ook zelf aan de slag. Met eigen casussen werd geoefend met het stellen van rake vragen. Met veel nieuwe inzichten en enthousiasme om het geleerde in de praktijk te brengen, ging iedereen die avond naar huis.

 

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.