-
Aan de slag met Right to ChallengeHoe je met het Uitdaagrecht aan de slag kunt, staat op deze website van het Netwerk Right to Challenge.
-
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024Via tien actielijnen krijg je handelingsperspectief voor de bestuurlijke praktijk (VNG).
-
Analyse wethoudersbestand na de verkiezingenNa iedere verkiezing analyseert de Wethoudersvereniging het wethoudersbestand. Zo krijgen we in beeld hoe de gemeenten in Nederland ingedeeld zijn.
-
Baseline Informatiebeveiliging OverheidDe Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is één gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging voor gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk.
-
Beelden van Bestuurscultuur: van Alkmaar tot ZevenaarOnderzoek naar kenmerken van bestuursculturen in gemeenten en provincies door Marcel Boogers, Sabine van Zuydam, Klaartje Peters, Job van Meijeren en Nick Woudstra
-
Blog 'Bezint eer ge begint'Dit blog benadrukt het belang van toetsing van potentiële raadsleden op integriteit en het onderzoeken van antecedenten.
-
Blog ‘Hoe ga je als gemeente om met cybersecurity?’Dit blog vertelt hoe je als organisatie gegevens in veilige handen kunt houden.
-
Canvas 'Integriteitsketen'Om integriteit te stimuleren en borgen, kun je werken volgens de principes van de integriteitsketen (Necker van Naem)
-
Debatteren voor raadsleden (Nederlandse Vereniging voor Raadsleden)Iedereen kan leren debatteren. Met het toepassen van de juiste debattechnieken maak je je standpunt helder en is de kans groter dat je je opponenten overtuigt.
-
Deltaprogramma 2022Met het Deltaprogramma maken we Nederland waterrobuust en klimaatbestendig.
-
DIAmantenDemocratie in Actie heeft de afgelopen jaren vele praktische tools ('DiAmanten') ontwikkeld om de lokale democratie te versterken.
-
Essay 'Lokaal Veiligheidsbeleid in 2030' (VNG, 2022)In dit essay gaan Pieter Tops, Julien van Ostaaijen en Rob Boswijk in op ontwikkelingen en trends die de komende jaren voor het lokale veiligheidsbeleid van belang zijn.
-
Factsheet 'Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 - Gelderland'De cijfers uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 zijn uitgesplitst per provincie. De factsheet schetst een duidelijk beeld van de stand van zaken rondom de veiligheid en integriteit van politici in Gelderland.
-
Factsheets ‘Monitor Integriteit en Veiligheid 2022’ per doelgroepDe cijfers uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 zijn uitgesplitst per doelgroep. De factsheet schetst een duidelijk beeld van de stand van zaken rondom de veiligheid en integriteit van politici.
-
Filmpje 'Digitale veiligheid: kerntaak voor gemeenten'Als burgemeester ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw gemeente. Dus ook voor de digitale veiligheid.
-
Handreiking over collegevorming (Ned. Vereniging voor Raadsleden)De handreiking Collegevorming zet op een rij wat je als gemeenteraad voor en na de verkiezingen kunt doen om tot een goed proces van collegevorming te komen.
-
Handreiking over wijziging Wet gemeenschappelijke regelingenDe wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen heeft als doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken.
-
Handreiking Sterke StatenDe praktische handreiking voor Sterke Staten geeft het overzicht van wettelijke en niet-wettelijke hulptroepen die beschikbaar zijn.
-
Hoe kun je raad en burgerparticipatie beter op elkaar aan laten sluiten?De drie spelregels voor een betere samenwerking met de raad bij participatie.
-
Kennisdossiers klimaatadaptatieVia de dossiers van het Kennisportaal Klimaatadaptatie kun je je verdiepen in verschillende klimaatadaptatie-onderwerpen. Zoals inwoners stimuleren, groene stad en water- en bodemsystemen.