Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid, Statenlid
Icon19 mei 202119.00 - 21.00 uur
IconOnline bijeenkomst
Deze bijeenkomst heeft op 19 mei 2021 plaatsgevonden.

Webinar ‘Cybersecurity en digitale weerbaarheid’

De laatste tijd is het veelvuldig in het nieuws: cybersecurity en digitale weerbaarheid. Regelmatig horen we van een poging tot inbraak op een gemeentenetwerk of van gelekte gegevens bij een overheidsinstelling. Provincie en gemeenten nemen maatregelen om hun informatie te beveiligen, maar is dat voldoende? Er zijn risico’s, maar wat zijn die precies? Welke ontwikkelingen zijn er op dit terrein? Bent u als individu én als onderdeel van uw organisatie voldoende weerbaar? En wat is uw rol hierin als raadslid of Statenlid?

Let op: Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp is het niet mogelijk om de webinar achteraf terug te kijken.

Dit haal je uit deze dag

  • U leert waarom cybersecurity een belangrijk thema is.
  • U krijgt meer inzicht in de problemen waar de gemeente en de provincie tegenaan lopen op het gebied van cybersecurity.
  • U leert wat u zelf kan doen om digitaal weerbaar(der) te zijn.

Programma

19.00 uurWelkom door dagvoorzitter Leonie Willemsen.

19.05 uurPlenaire lezing door Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws en auteur.Daniël Verlaan is techjournalist bij RTL Nieuws, waar hij voor televisie en het internet verhalen maakt over de duistere kant van het internet. Denk aan hackers, malware en phishing, maar ook datalekken, het dark web, zerodays en asymmetrische encryptie. Hij was de journalist die binnen kwam bij een geheim Europees defensieoverleg. In 2019 won Daniël de ‘Tegel’, de belangrijkste journalistieke onderscheiding van Nederland, voor een reeks verhalen over cybercriminaliteit. En de ‘Loep’, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, voor zijn undercoveronderzoek naar een wraakpornonetwerk. In 2020 bracht hij het boek ‘Ik weet je wachtwoord’ uit, met waargebeurde verhalen over de duistere kant van het internet. Ook schreef hij ‘Laat Je Niet Hack Maken’, een gratis online handleiding waarmee je jezelf beschermt tegen hackers.

19.40 uurPraktijkvoorbeelden uit Gelderland (zowel gemeente als provincie) door Geert Schoots.

20.10 uurPanelgesprek.Onder leiding van Leonie Willemsen, met gasten Ernst-Jan Zwijnenberg (adviseur en docent cybersecurity), Esther Baars (officier van justitie), Frederik Peters (Statenlid provincie Gelderland) en Sebastiaan van ’t Erve (burgemeester gemeente Lochem).

21.00 uurEinde webinar.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Erica

Vragen over deze werkconferentie?