Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Griffier, Raadslid, Wethouder
Icon6 september 201912.00 - 17.30 uur
IconHet HeerenlogementMarkt 31, Beusichem
Deze bijeenkomst heeft op 6 september 2019 plaatsgevonden.

Vernieuwing van lokale democratie

Op initiatief van een aantal raadsleden uit de regio Rivierenland organiseert de Gelderland Academie op 6 september een werkconferentie waarin we de vraag ‘Hoe geven we inwoners meer invloed bij de lokale politieke besluitvorming?’ beantwoorden. Deze bijeenkomst is speciaal voor raadsleden, griffiers, bestuurders en commissieleden uit de regio Rivierenland en omgeving.

Programma

12.00 uurInloop

12.30 uurLunchTijdens de lunch daagt ‘Theater Vrij en Blij’ de aanwezigen uit om te reflecteren op het lastige bestaan als raadslid.

13.30 uurStart bijeenkomstDagvoorzitter Ben Nitrauw start de middag. Geholpen door een paar kritische geesten biedt hij een frisse blik op het raadslid als ‘speler’ binnen de lokale samenleving.

14.00 uurInspiratiesessiesDe deelnemers verdelen zich over een vijftal deelsessies om indrukken op te doen van of & hoe het ook anders kan. De eerste drie sessies duren elk een krap uur en worden twee keer gehouden. De laatste twee sessies gaan meer de diepte in en duren elk bijna twee uur.

Jan Bouke Zijlstra (griffier van Raalte) neemt de aanwezigen mee en verhaalt over de ervaringen van ‘de raad op pad’ in zijn gemeente. Succesverhalen én mislukkingen komen in de sessie aan de orde.

De gemeente Zeist heeft daar inmiddels veelvuldig ervaring mee opgedaan, zoals bij ‘De Bezuinigingsdialoog’, ‘Toekomst Slot Zeist’ en ‘De Maaltijd van Zeist’. Strategisch adviseur Jorieke Vermeulen, communicatieadviseur Alette Borman en burgemeester Koos Jansen vertellen er alles over.

Hoe gaat het in z’n werk als de raad een deel van zijn budget(recht) aan bewonersinitiatieven uitbesteedt? Community builder Joop Hofman kent de succes- en faalfactoren en neemt ons daarin mee.

Nienke Manderveld van Bureau Kuseema traint en coacht jongeren in de kunst van het ‘adviesvangen’: het oppikken van de echte signalen van jongeren en het verbinden van de streetlife wereld met de systeemwereld van bestuur en politiek. De deelnemers krijgen hiervan een voorproefje.

John van Balen, initiatiefnemer van Dialoogplein Nederland, betoogt niet alleen dat politici vaker naar de gespreksmethodiek van de dialoog moeten grijpen, maar laat de deelnemers ook daadwerkelijk ervaren dat het werkt. Hij laat zich vergezellen door Hester Niemantsverdriet, bestuursadviseur van de gemeente Wijk bij Duurstede.

16.00 uurRaadsberaadDe aanwezigen komen per gemeente samen voor een raadsberaad. Met elkaar reflecteren ze op de sessies en vragen ze zich af: Welke sessies hebben ons geïnspireerd? Welke ideeën hebben we opgedaan die ook voor onze eigen gemeente of raad interessant kunnen zijn om op te pakken? Met welke experimenten zouden wij aan de slag kunnen gaan? En willen we dat?

16.45 uurDemocratie in ActieClaartje Brons, programmamanager lokale democratie (DIA) vertelt hoe initiatieven vanuit Democratie in Actie (DiA) kunnen worden ondersteund. Daarna maakt de dagvoorzitter voor elk van de 5 thema’s plenair zichtbaar óf en zo ja welke (vertegenwoordigers van) gemeenteraden er mee aan de slag willen.

17.00 uurWie doet het met wie?De deelnemers groeperen zich, onder het genot van hapje en een drankje, in de wie-doet-het-met-wie-finale rondom de thema’s met de opgaaf om samen te komen tot procesafspraken, zoals hoe vertellen we onze raad dat we met dit thema aan de slag willen en wanneer gaan we verder? De vervolgactie(s) worden ondersteund en gefaciliteerd door Democratie in Actie.

17.30 uurAfsluiting met een hapje en een drankje.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Christel

Vragen over deze werkconferentie?