Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid
Icon26 september 201817.30 - 22.00 uur
IconGemeentehuis LochemHanzeweg 8 Lochem, 7241 CR

Uitdagingen voor lokale democratie

De veranderende relatie tussen gemeente(raad) en inwoners.

De wereld rondom de gemeenteraad verandert in rap tempo.

De vraag wat wel en wat niet tot de verantwoordelijkheid van de lokale overheid behoort, wordt niet meer door iedereen hetzelfde beantwoord. En inwoners van jouw stad of dorp wachten lang niet altijd meer af welke besluiten ‘voor hen’ worden genomen, ze nemen steeds vaker zelf het initiatief.

De spannende vraag is wat de impact van die veranderende samenleving is op het werk van het raadslid. Blijft het raadswerk business as usual: kaders stellen, de gemeenschap vertegenwoordigen en het college controleren? Of verschuiven de rollen van het raadslid onder invloed van alle ontwikkelingen?

De Gelderland Academie organiseert over deze vragen bijeenkomsten bij jou in de regio. Je leert hoe de samenwerking tussen lokale overheid en inwoners steeds meer vorm krijgt. Je hoort inspirerende voorbeelden van burgerinitiatieven, maakt kennis met boeiende experimenten van gemeentebesturen en ervaart de soms lastige dilemma’s die horen bij een periode waarin oude zekerheden niet steeds meer gelden.

Programma

17.30 uurInloop + inschrijven workshopsLochemse hapjes om de gemiste avondmaaltijd te compenseren; ondertussen gelegenheid tot informele uitwisseling over lokale voorbeelden van democratische vernieuwing.

18.15 uurWelkom door Ben Nitrauw, dagvoorzitterInteractieve kennismaking

18.35 uur‘De veranderende rol van het lokaal bestuur in de samenleving’Inleiding door Sebastiaan van ‘t Erve (burgemeester Lochem) en gesprek met de zaal.

19.15 uurKorte pauze

19.30 uurDeelsessies ronde 1Je kunt kiezen uit drie verdiepende deelsessies.

door Anne Marie van Oldeniel.

door Margriet van Galen.

20.45 uurDeelsessies ronde 2Je kunt nogmaals kiezen uit één van de eerdere deelsessies.

22.00 uurPlenaire afronding

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Erica

Vragen over deze werkconferentie?