Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid
Icon7 december 201813.00 - 18.00 uur
IconStadhuis TielAchterweg 2, Tiel

Uitdagingen voor lokale democratie

De veranderende relatie tussen gemeente(raad) en inwoners.

De wereld rondom de gemeenteraad verandert in rap tempo.

De vraag wat wel en wat niet tot de verantwoordelijkheid van de lokale overheid behoort, wordt niet meer door iedereen hetzelfde beantwoord. En inwoners van jouw stad of dorp wachten lang niet altijd meer af welke besluiten ‘voor hen’ worden genomen, ze nemen steeds vaker zelf het initiatief.

De spannende vraag is wat de impact van die veranderende samenleving is op het werk van het raadslid. Blijft het raadswerk business as usual: kaders stellen, de gemeenschap vertegenwoordigen en het College controleren? Of verschuiven de rollen van het raadslid onder invloed van alle ontwikkelingen?

De Gelderland Academie organiseert over deze vragen bijeenkomsten bij jou in de regio. Je leert hoe de samenwerking tussen lokale overheid en inwoners steeds meer vorm krijgt. Je hoort inspirerende voorbeelden van burgerinitiatieven, maakt kennis met boeiende experimenten van gemeentebesturen en ervaart de soms lastige dilemma’s die horen bij een periode waarin oude zekerheden niet steeds meer gelden.

Programma

13:00Welkom door Ben Nitrauw, dagvoorzitter interactieve kennismaking

13:50‘De veranderende rol van het lokaal bestuur in de samenleving’

• inleiding door Hans Beenakker, burgemeester Tiel
• gesprek met de zaal

14:30Korte pauze

14:45Deelsessie ronde I

16:00Deelsessie ronde II

17:15Plenaire afronding

17:30Gelderse proeverijenTielse hapjes & drankjes om de eerste eetlust te stillen; ondertussen gelegenheid tot informele uitwisseling over lokale voorbeelden van democratische vernieuwing

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Erica

Vragen over deze werkconferentie?