Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid
Icon9 maart 202018.30 - 22.00 uur
IconKasteel WijchenKasteellaan 13, Wijchen
Deze bijeenkomst heeft op 9 maart 2020 plaatsgevonden.

Themabijeenkomst ondermijning Tweestromenland

Tweestromenland

Als raadslid kan je in aanraking komen met criminele activiteiten. Dit is alleen niet altijd even duidelijk en zichtbaar. Maar iedereen kent in zijn of haar gemeente wel voorbeelden van verdacht gedrag.
De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak…
Die winkel om de hoek waar nooit klanten komen…
De huurder die grote bedragen alleen contact wil betalen…
De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft…
Je collega die een persoonsgebonden budget (PGB) heeft, maar geen zorg krijgt….
Een kennis met een veel te dure auto en een kleine portemonnee…

Wanneer boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt, spreken we van ondermijning.

Ondermijningsbeeld Tweestromenland

Op 9 maart 2020 organiseert de gezagsdriehoek Tweestromenland (burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie) in samenwerking met de Gelderland Academie een avondbijeenkomst waar je wordt bijgepraat over het ondermijningsbeeld Tweestromenland. Later op de avond gaan we in workshops verder in op ondermijning.

Deze avond is voor raadsleden en fractievolgers en is niet bedoeld voor inwoners.

Programma

18.30 uurInloop met soep en broodjes.

19.30 uurOpening.door burgemeester Mittendorff (gemeente Heumen) en dagvoorzitter Leonie Willemsen.

19.45 uurPitch door officier van justitie Sandra Wiarda.

20.00 uur‘Krijg een beeld van ondermijning’ door Aart Garssen, politiechef district Gelderland-Zuid.Een interactieve presentatie met ruimte voor vragen.

20.45 uurPauze.

21.00 uurRonde met keuze uit drie workshops.

In jaren ’80 nam de aandacht voor integriteit en goed bestuur een vlucht. Inmiddels lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar het voorkomen en bestrijden van ondermijning. Frank Diepenmaat gaat tijdens deze interactieve workshop met je in gesprek over de rol van ‘bovenwereld’ en ‘onderwereld’ netwerken. In onze netwerken kunnen onbedoeld mechanismen ontstaan die leiden tot belangenverstrengeling en netwerkcorruptie. Deze netwerken creëren vervolgens een voedingsbodem voor andersoortige misstanden. Waaraan herken je onwenselijke mechanismen? Wat betekent dit voor goed en weerbaar bestuur? En hoe neem je veilig deel aan netwerken?

De inspiratiesessie ‘Ondertussen in het buitengebied’ neemt je mee in wat er allemaal kan gebeuren in ons mooie buitengebied. Ook besteden we aandacht aan wat te doen als we criminaliteit in het buitengebied constateren, inclusief de rol van verschillende afdelingen van de gemeente en de veiligheidspartners hierin.

Tijdens deze workshop bezoek je een echt drugslab in een container. Je leert daar mogelijk signalen van illegale drugsproductie, zoals een anijsachtige geur, herkennen in je dagelijkse omgeving. Je ziet het, voelt het, ervaart het. Je leert ook welke risico’s er zijn voor omwonenden en vastgoedeigenaren, wat je moet doen als er drugsafval wordt gedumpt in je gemeente en hoe het zit met witwaspraktijken.
(Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan de rondleiding in de ondermijningscontainer)

21.45 uurAfsluiting en borrel.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?