Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Gemeentesecretaris
Icon27 januari 20229.30 - 12.30 uur
IconOnline bijeenkomst
Deze bijeenkomst heeft op 27 januari 2022 plaatsgevonden.

Symposium ‘Samen ondermijning de baas’

Meerjarenstrategie aanpak ondermijning 2022-2025 RIEC-samenwerkingsverband in Oost-Nederland

Voor wie: Burgemeesters, gemeentesecretarissen, veiligheidsfunctionarissen en strategisch en operationeel management van de RIEC-partners in Oost-Nederland
Wanneer: Donderdag 27 januari van 9.30 tot 12.30 uur

Na een serie interviews, een brede enquête, een online symposium en uitgebreide afstemming in de Stuurgroep RIEC Oost-Nederland en de DVO’s, ligt er nu een breed gedragen concept voor de Meerjarenstrategie aanpak ondermijning Oost-Nederland. Tijdens het symposium ‘Samen ondermijning de baas’ gaan we samen met inspirerende sprekers in op deze concept-strategie en op de uitvoering hiervan.

Programma

9.30 uurPlenaire programma.In de Meerjarenstrategie Aanpak Ondermijning is de rol van de gemeente van groot belang. Wat betekent dit voor gemeenten en specifiek voor burgemeesters? Zijn zij burgervader of crimefighter? Voorzitter stuurgroep RIEC Ahmed Marcouch en regioburgemeester Hubert Bruls gaan hierover met u in gesprek. Verder in het plenaire programma: De Meerjarenstrategie Aanpak Ondermijning 2022-2025 op hoofdlijnen, dr. Willeke Slingerland over de dunne lijn tussen netwerk en kliek en een mystery guest uit de misdaadwereld.

10.30 uurPauze.

10.45 uurWorkshopronde 1.U kunt kiezen uit de onderstaande workshops.

Hoe faciliteer je als gemeentesecretaris de aanpak van de ondermijning in jouw gemeente? En heb je een rol bij de weerbaarheid van college en ambtenaren?

Garageboxen zijn een uitstekende plek voor activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Hoe krijg je hier zicht op?

Wanneer kun je informatie uitwisselen met partners en wanneer niet? Er kan meer dan je misschien denkt. Onze RIEC-specialisten nemen je mee in de belangrijkste dilemma’s en beantwoorden je vragen.

Veel grensgemeenten lopen er tegenaan: samenwerken over de grens heen is nog lastiger dan in eigen land. Heel actueel is bijvoorbeeld de grensoverschrijdende problematiek rond arbeidsmigranten. Wat kan er wel? En hoe geef je dat vorm?

Hoe krijg je hier zicht op en hoe pak je dit aan? Gemeente Lochem en de Omgevingsdienst laten zien hoe zij dat samen doen.

Gemeente Zwolle werkte nauw samen met verschillende partners om de cocaïnehandel en het bijbehorende geweld te stoppen. Wat zijn de belangrijkste lessen?

In Oost-Nederland willen we gaan werken met interventieteams. Hoe zien interventieteams er in andere regio’s uit en hoe zorg je voor de grootste slagkracht?

De problematiek kennen we, maar hoe pak je dit doeltreffend aan? Een voorbeeld uit IJsselland.

Gemeente Arnhem startte een breed offensief tegen ondermijning, gericht op jeugd en drugscriminaliteit. Hoe werkt zo’n breed offensief in de praktijk? En waar loop je tegenaan?

De aanpak van zorgcriminaliteit in de praktijk. Welke barrières en interventies werken?

11.45 uurWorkshopronde 2.U kunt weer kiezen uit de bovenstaande workshops.

12.30 uurEinde symposium.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?