Banner
Banner
Voor: Ambtenaar
Icon8 oktober 202010.00 - 12.00 uur
IconOnline bijeenkomst
Deze bijeenkomst heeft op 8 oktober 2020 plaatsgevonden.

Online symposium ‘Ondermijning en communicatie’

Het openbaar bestuur wordt in toenemende mate geconfronteerd met ondermijnende criminaliteit. Een brede maatschappelijke aanpak is noodzakelijk en goede samenwerking tussen gemeenten, politie en andere ketenpartners is cruciaal. Als communicatieadviseur kun jij daar een bijdrage aan leveren.

Tijdens dit webinar maken we je bekend met en bewust van de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit in Gelderland en Overijssel. We besteden aandacht aan de aanpak van ondermijning en de grote rol die communicatie hierin speelt.

We organiseren deze online bijeenkomst in samenwerking met RIEC Oost-Nederland. Het symposium is speciaal voor communicatieadviseurs van de gemeenten en de provincies in Gelderland en Overijssel.

Dit haal je uit deze dag

  • Wat is ondermijning?
  • Welke bijdrage lever je als communicatieadviseur aan de aanpak van ondermijning?

Programma

10.00 uurOpeningDagvoorzitter Leonie Willemsen gaat in gesprek met burgemeester Marcouch (gemeente Arnhem) en Marjolein Meijners (RIEC Oost-Nederland).

10.30 uurBreak-outsessiesJe kunt kiezen uit één van de volgende sessies.

De aanpak van ondermijning start met bewustwording. Voordat de overheid goed kan samenwerken om ondermijning aan te pakken, moeten we allemaal beseffen dat ondermijnende criminaliteit een groot probleem is. Ook in Oost-Nederland en ook in jouw gemeente. Of een collega nu aan de balie zit, als boa de straat op gaat of pgb-aanvragen beoordeelt, iedereen kan in aanraking komen met ondermijnende criminaliteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw collega’s weten wat ondermijning is, hoe ze het kunnen herkennen en wat ze met signalen moeten doen?

In Gelderland en Overijssel liggen bijna duizend vakantieparken. Een deel daarvan kan helaas niet meer bestaan van het toerisme en verpaupert. Deze vakantieparken vormen een toevluchtsoord voor mensen met psychische of sociale problematiek, arbeidsmigranten en personen die graag buiten het zicht van de overheid willen blijven. De overheid houdt steeds vaker controles, ondersteund door de projecten Ariadne in Gelderland en Vitale Vakantieparken in Overijssel. Zo’n controle ligt vaak heel gevoelig en is goed zichtbaar voor de media. Hoe pak je dit communicatief het beste aan? Tijdens deze workshop bespreken we de lessons learned.

Industrieterreinen zijn bij uitstek geschikt voor criminele activiteiten. Het is er ’s avonds en ’s nachts vaak uitgestorven en overdag is er overal bedrijvigheid. Voor de overheid is het lastig om zicht te houden op deze terreinen. De borden op de gevels vertellen niet altijd wat er binnen gebeurt en er is veel verloop en leegstand. Steeds meer gemeenten houden daarom controles op bedrijventerreinen om te weten welke bedrijven er gevestigd zijn en welke activiteiten plaatsvinden. Zo’n controle gebeurt meestal integraal, dus met verschillende overheidspartners samen. Hoe gaat een integrale controle in zijn werk, waar moet je aan denken als je de communicatie op poten zet, welke boodschap gebruik je en hoe communiceer je samen met andere overheidsdiensten?

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?