Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid, Statenlid
Icon17 mei 201913.30 - 18.00 uur
IconHuis der ProvincieMarkt 11, Arnhem
Deze bijeenkomst heeft op 17 mei 2019 plaatsgevonden.

Ondermijningsconferentie

Raadsleden en Statenleden worden in toenemende mate geconfronteerd met ondermijnende criminaliteit. Een brede maatschappelijke aanpak is noodzakelijk. Goede samenwerking tussen gemeenten, politie en andere ketenpartners is cruciaal. Hoor en leer van elkaar!

Wat is de aard en omvang van synthetische drugscriminaliteit? Wat zijn de gevaren en risico’s? Hoe ziet een drugslab of hennepkwekerij eruit en hoe kun je er een herkennen? Wat is een Outlaw Motorcycle Gang (OMG) en wat kunnen we er bestuurlijk tegen doen? Wat is netwerkcorruptie?

Om je als raads- en Statenlid bekend en bewust te maken van de aard en omvang van ondermijnende criminaliteit in Gelderland, de risico’s en hoe je hiermee om kunt gaan, organiseert de Gelderland Academie in samenwerking met het programma Weerbare Overheid van de provincie Gelderland een conferentie met deelsessies over vakantieparkenproblematiek, synthetische drugs, hennep, netwerkcorruptie en OMG’s.

De sessies worden verzorgd door experts van o.a. het RIEC, politie, Saxion Hogeschool, Liander, de gemeente en provincie Gelderland.

Voor wie? Raadsleden en Statenleden van Gelderland (commissieleden en raadsvolgers zijn ook van harte welkom). Collegeleden, griffiers en gemeentesecretarissen uit Gelderse gemeenten zijn ook van harte welkom.

Programma

13.30 uurInloop.

14.00 uurOpening.Door de Commissaris van de Koning dhr. J. Berends.

14.15 uurPresentatieDoor Hoofdofficier van Justitie Oost-Nederland dhr. Mr. J.J.A. (John) Lucas.

15.00 uurPauze.

15.15 uurTwee workshoprondes.Tijdens de conferentie worden de volgende workshops aangeboden:

Altijd al een kijkje willen nemen in een echte hennepkwekerij en een synthetisch drugslab? In deze workshop krijg je de kans om te zien hoe drugsproductie in zijn werk gaat. Je brengt een bezoek aan twee containers waarin je een simulatie ziet van twee drugslabs.

De spreker neemt ons mee in de wereld van de netwerkcorruptie. De focus van ons huidige integriteitsbeleid ligt op gedragscodes en eedaflegging. De vraag is of we hiermee voldoende aandacht hebben voor het netwerk waarin wij opereren? Netwerken van bedrijfsleven en politiek zijn namelijk een excellente voedingsbodem voor netwerkcorruptie. Waarom dat zo is en hoe wij daarmee om kunnen gaan hoort u tijdens deze workshop.

Gedurende deze workshop zal worden ingegaan op de omvang van de wereldwijde synthetische drugs markt. Hierin speelt Nederland een belangrijke sleutelrol. De afgelopen decennia is Nederland uitgegroeid tot discutabele marktleider op het gebied van XTC en Speed. Naast onze kennis op gebied van watermanagement, kaas en tulpen, staan we bekend om onze kwaliteit en innovatie op het gebied van synthetische drugs.

Naast de omvang zal worden ingegaan op de complexiteit van deze criminele markt. Wat is er allemaal nodig om te komen tot het slikken van een XTC pil op een dancefeest in Sydney, Australië. En ook de vraag wie zijn er allemaal betrokken zal worden belicht.

De sprekers nemen ons mee in een verhaal over de unieke aanpak tegen overlast op Gelderse vakantieparken. In het project Ariadne heeft provincie Gelderland de handschoen opgepakt om samen met gemeenten, OM en de sector de overlast en criminaliteit op de parken tegen te gaan. Het betreft hier geen wettelijke taak van de provincie. Uniek in Nederland!

De sprekers nemen ons mee in de wereld van de outlaw motorcycle gangs! Outlaw motorcycle gangs zijn immers geen normale motorclubs, waar alleen het plezier van motorrijden centraal staat. Zij staan bekend om verstoringen van de openbare orde, waarbij geweld en bedreigingen niet geschuwd worden. Al deze ernstige verstoringen van de rechtsorde vragen om een integrale en daadkrachtige aanpak van de overheid.

17.00 uurAfsluiting.Met een hapje en een drankje.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?