Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Raadslid
Icon4 december 201819.00 - 22.00 uur
IconStadhuis NijkerkKolkstraat 27

Bedreiging en intimidatie van volksvertegenwoordigers

Ach ja, dat hoort er bij’, of ‘Dat is volstrekt onacceptabel’?

Steeds vaker krijgen volksvertegenwoordigers te maken met intimidatie en bedreiging. Kwaadwillenden ondermijnen moedwillig de democratie en treffen de persoonlijke levenssfeer van volksvertegenwoordigers. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Intimidatie en bedreiging zijn onacceptabel. Maar vaak gebeurt het sluipenderwijs en lijkt het niet meteen ernstig. Iemand die je aanspreekt in de supermarkt of op het sportveld, intimiderende sms’jes, een dreigbrief op je deurmat, bedreigingen op social media. Hoe herken je het? Hoe ga je ermee om? Hoe versterk je je weerbaarheid? En bescherm je de democratie?

De Gelderland Academie organiseert een workshop over omgaan met intimidatie en bedreiging speciaal voor raads- en Statenleden. We besteden hierin aandacht aan de juridische aspecten ervan. Wanneer is het strafbaar, wanneer doe je aangifte en wat gebeurt er daarna? En uiteraard gaan we in op de persoonlijke impact van intimidatie en bedreiging. Wat doet het met jouzelf en met je omgeving?

De presentaties worden gegeven door een officier van Justitie uit uw eigen regio en een crisisadviseur van het IVP, Ine Spee. Je deelt ervaringen, je bespreekt casussen en do’s en don’ts, en je krijgt praktische instrumenten mee die je in je werk als raadslid of Statenlid kunt gebruiken. De workshop vindt plaats in een veilige en vertrouwelijke omgeving, er wordt geen verslag van gemaakt.

Na afloop van de bijeenkomst krijg je op papier een set praktische instrumenten mee om eventueel in jouw eigen raad of fractie te gebruiken.

Voor wie interessant?

De workshop “Omgaan met intimidatie en bedreiging” is een must voor nieuwgekozen raadsleden. Je maakt jezelf krachtig en weerbaar voor de nieuwe bestuursperiode. Ook voor ervaren raadsleden en Statenleden is het een aanrader om je integriteit en je rol als raadslid of Statenlid verder te versterken. Deze reeks is een herhaling van de reeks bijeenkomsten in 2017. Bent je nieuw in de raad? Of kon je er vorig jaar niet bij zijn? Dan is dit jouw kans om je te laten informeren en met elkaar over in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp.

 

Programma

19:00Inloop met koffie en thee

19:30Welkom door vertegenwoordiger van de Gelderland Academie

19:35Introductie door burgemeester van gastgemeente

19:50Lezing mevrouw Drs. Ine Spee, crisisadviseur aangesloten bij het IVP, expert bij schokkende gebeurtenissen over de impact van bedreiging op je leven en hoe je je teweer kunt stellen

20:20Uitleg van een Officier van Justitie over de juridische kant van bedreiging

20:40Korte pauze

20:50GroepsgesprekTwee groepen praten in twee rondes over: – Grenzen trekken aan de hand van casussen – Agressie- en Geweldsprotocol met een raadslid

21:50Plenaire afsluiting en gezamenlijke evaluatie

22:00Drankje, netwerken en gezelligheid

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Freya

Vragen over deze werkconferentie?