Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Griffier, Raadslid, Wethouder
Icon28 september 202118.00 - 21.30 uur
IconStadhuis gemeente ArnhemKoningstraat 38 in Arnhem
Deze bijeenkomst heeft op 28 september 2021 plaatsgevonden.

Bijeenkomst Integriteit gemeenten Overbetuwe en Neder-Betuwe

Het kan gebeuren dat je als raads- of collegelid opeens geconfronteerd wordt met een integriteitsincident. Er wordt handelen gevraagd, maar wat is verstandig?

Onze bestuurders zijn integer, dat weten de raadsleden van de prachtige Gelderse gemeente Loevinge zeker. Totdat het Loevinge Dagblad kopt ‘Italiaanse praktijken in ons gemeentebestuur: corruptie aan de top’. Wethouder Petra ten Brink zou geheime informatie doorspelen aan haar echtgenoot. Hij is directeur van de investeringsmaatschappij die bezig is met de aankoop van een stuk grond in het centrum. Burgemeester Jeroen Van Kaathoven moet nú reageren, en dat terwijl er vanavond een commissievergadering is.

Integriteitssimulatie

Tijdens deze avond ga je met raads- en collegeleden van je eigen gemeente onder leiding van adviseurs van Necker van Naem aan de slag met verschillende integriteitsdilemma’s. Alle aanwezigen spelen een personage (zoals burgemeester, journalist, wethouder, raadslid of inwoner) en hebben eigen informatie. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Elke keuze heeft consequenties; je bepaalt dus samen met je collega’s hoe het incident verloopt.

Dit haal je uit deze dag

  • Je ervaart in een veilige setting wat er tijdens een integriteitsincident gebeurt.
  • Je krijgt inzicht in de consequenties van gemaakte keuzes.
  • Je leert om een moreel oordeel te vormen.

Programma

17.00 uurInloop met lichte maaltijd.

18.00 uurGezamenlijke startronde.

18.45 uurRonde 2.

20.00 uurPauze.

20.15 uurRonde 3.

20.45 uurPlenair uitwisselen van ervaringen.

21.15 uurAfsluiting met borrel.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Aimée

Vragen over deze werkconferentie?