Banner
Banner
Collegiale ontmoetingVoor: Bestuurders, Volksvertegenwoordigers
Icon20 november 202110.00 - 14.00 uur
IconHet KoelhuisCoenensparkstraat 1, Zutphen

Dag voor lokale partijen

Lokale partijen bestaan al heel lang, maar anders dan landelijke partijen, krijgen ze geen rijkssubsidie voor scholing, ledenwerving, onderzoek en campagnes. Daarom organiseert Gelderland Academie de Dag voor lokale partijen!

In verschillende workshops leer je meer over omgaan met pers en sociale media, maar ook hoe je een politiek standpunt maakt en hoe je raadsstukken efficiënter leest. Tijdens de sfeervolle markt maak je kennis met leden van andere Gelderse lokale partijen en wissel je je ervaringen met hen uit.

Wanneer? Zaterdag 20 november 2021 van 10.00 uur tot 14.00 uur.
Waar? Het Koelhuis (Coenensparkstraat 1, Zutphen).
Voor wie? (Kandidaat-)raadsleden, wethouders, (kandidaat-)Statenleden, fractieondersteuners en besturen van lokale partijen. Ook leden van nieuwe lokale partijen zijn van harte welkom!

Programma

10.00 uurOntvangst met thee en koffie.

10.30 uurWorkshopronde 1.Je kunt kiezen uit:

In de workshop ‘Snellezen’ leert Gon Boers je hoe je meer tekst leest in minder tijd, zonder verlies van begrip. Je past snel leestechnieken toe die in korte tijd je leessnelheid en concentratievermogen verhogen. Door doelgericht en met focus te lezen, haal je sneller de essentie uit de tekst. Hierdoor houd je tijd over voor andere zaken. Na de workshop zie je snel resultaat wanneer je de technieken blijft trainen.
Gon Boers is een zelfstandig communicatieadviseur. Zij richt zich op de verbetering van schriftelijke communicatie bij bedrijven en overheid. Ze begeleidt bijvoorbeeld organisaties bij het professionaliseren van hun correspondentie en schrijfstijl.

Journalisten zijn belangrijk voor elke politicus. Niet alleen kamerleden hebben te maken met de pers, ook op lokaal niveau heb je regelmatig contact met journalisten. Een goede relatie tussen politici en pers is van groot belang. Je hebt elkaar namelijk hard nodig: jij om jouw politieke standpunten voor het voetlicht te brengen, de journalist omdat hij of zij een goed verhaal wil maken. Tijdens deze workshop leert Raymond Janssen je wat er nodig is voor het opbouwen van een duurzame relatie met leden van de pers. Deze workshop is zeer praktisch en zit boordevol nuttige tips voor een goede verstandhouding met de pers.
Raymond Janssen is journalist, podcaster en mediatrainer en kent de belevingswereld van zowel de politicus als de journalist.

De komende maanden stop je ongetwijfeld veel tijd in het voeren van debat. Maar ook na je installatie als raadslid ben je vier jaar lang aan het debatteren. Toch zijn er verschillen! Het campagnedebat, waarin je de kiezer ervan probeert te overtuigen op jou te stemmen (en niet op iemand anders) is een volstrekt ander gesprek dan het debat in de raadzaal waar je samen met de andere fracties probeert goed beleid voor alle inwoners van de gemeente te maken. In deze workshop laat John Bijl je zien wat de essentiële verschillen zijn tussen deze twee soorten ‘debat’. En daarmee, hoe je je het beste voorbereidt op beide én je je verweert tegen politieke tegenstanders. Zodat je niet alleen tot aan de verkiezingen maar vooral ook daarna het beste, of meeste, voor je achterban voor elkaar krijgt.
John Bijl is gespreksleider, publicist en directeur van het Periklesinstituut. Met het instituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders.

In een korte, krachtige inspiratieworkshop vertelt Alwin Zandvoort hoe je sociale media anno 2021 het beste kan toepassen. Hoe gebruik je LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter het beste? Hoe bouw je snel een groter, kwalitatief netwerk op? Hoe maak je krachtige content, die de doelgroep raakt? En hoe ga je om met reacties? Een workshop vol voorbeelden en tips over hoe jij een ijzersterke (eerste) indruk maakt op je netwerk.
Alwin Zandvoort verzorgt dagelijks (online) workshops, trainingen & strategiesessies over sociale media en heeft al ruim 10.000 professionals geïnspireerd.

11.30 uurPauze.

11.40 uurWorkshopronde 2.Je kunt weer kiezen uit bovenstaande vier workshops.

12.40 uurMarkt met lunch en mogelijkheid tot netwerken.Met een kopje koffie of een broodje in de hand loop je langs verschillende kraampjes waar je bijvoorbeeld persoonlijk advies van de workshoptrainers kan krijgen. Ook kun je bij een professionele fotograaf een portretfoto laten maken. Het spreekt voor zich dat de markt ook een mooie gelegenheid is om kennis te maken met leden van andere lokale partijen.

14.00 uurEinde van de Dag.

Aanmelden?

Coronamaatregelen
Het Koelhuis volgt de actuele richtlijnen en adviezen van de overheid en het RIVM. Dat betekent dat je alleen aan deze bijeenkomst kunt deelnemen met een coronatoegangsbewijs.De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Sam

Vragen over deze werkconferentie?