Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Lid algemeen bestuur, Raadslid, Statenlid
Icon28 september 20249.00 - 13.30 uur
IconOmnisport ApeldoornDe Voorwaarts 55 in Apeldoorn

Ga voor de max!

Al een aantal keren organiseerden we met succes de Dag voor lokale partijen. Dit jaar nodigen we alle gemeenteraadsleden, Statenleden en leden van het algemeen bestuur van waterschappen graag uit voor de Dag van het Gelders raadslid! Met als thema ‘Ga voor de max!’

Voor alle Gelderse volksvertegenwoordigers

Tijdens deze ochtend helpen we je om het maximale uit jezelf of uit jouw werk als volksvertegenwoordiger te halen. We hebben inspirerende en interessante workshops waarin experts je laten ontdekken hoe jij jouw werk nog beter kunt doen. Ook is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met jouw collega’s uit Gelderland. Samen aan de slag voor een sterke democratie!

Programma

9.00 uurInloop met koffie en thee

9.30 uurOpeningdoor Eva de Man-Rosbergen (stuurgroeplid Gelderland Academie en raadslid gemeente Barneveld)

9.45 uurLezing “It always seems impossible until it’s done”Jelle van Gorkom (Doetinchem, 1991) is één van de meest succesvolle BMX’ers van Nederland. Hij werd tenminste één keer Nederlands kampioen in alle leeftijdscategorieën, 15 keer in totaal. In 2015 won hij zilver op het Wereldkampioenschap in België en in 2016 won hij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro ook zilver. Sinds 9 januari 2018 staat Jelle ook bekend als “de jongen van die val met die ketting”. Het was de tweede keer dat hij in coma raakte na een val op de BMX-baan. De vooruitzichten die hij kreeg van de artsen waren somber. Nooit meer praten, lopen of fietsen. Daar dacht Jelle anders over. De afgelopen jaren doorliep hij meerdere revalidatietrajecten. Allemaal met het doel om telkens een beetje beter te worden en hij heeft iedereen verrast. Zijn motto “It always seems impossible until it’s done” leeft hij elke dag na. In de zomer van 2021 verscheen zijn boek ‘Accepteren en doorgaan’. Het verhaal van een onbezorgde, vrolijke jongen uit de Achterhoek die uitgroeide tot een grote inspiratiebron. Met de Jelle van Gorkom Foundation en het JvG Trainingscentrum wil hij anderen getroffen door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) helpen om ook het maximale uit hun mogelijkheden te halen. Het delen van zijn eigen verhaal is hierin de eerste stap. To be continued...

10.45 uurPauze

11.00 uurZelf aan de slagJe kunt kiezen uit de volgende masterclasses:

Kun je een felle tegenstander veranderen in een verstandige twijfelaar? Wanneer gebruik je een stellige toon en wanneer een uitnodigende toon? Als volksvertegenwoordiger ervaar je het vaak: tijdens een vergadering krijg je vragen of tegenwerpingen waar je snel op moet reageren. Of in een gesprek met inwoners krijg je een reactie die je niet had verwacht. Hoe kun je dan adequaat reageren en improviseren? Hoe houd je regie in belangrijke debatten en discussies en vermijd je de belangrijkste debatvalkuilen? Tijdens deze masterclass oefenen we met verschillende debattechnieken en manieren. Zo kun jij vragen en tegenargumenten pareren en de discussie sturen in de door jou gewenste richting.
Arthur Noordhuis geeft al meer dan vijftien jaar trainingen en heeft ruim 15.000 mensen beter leren debatteren, presenteren, vergaderen of voorzitten. Elke cursist krijgt intuïtief de best passende tip voor hem of haar om verbaal sterker te worden. Arthur wordt veel gevraagd voor persoonlijke coaching, waarbij hij zo realistisch mogelijk praktijksituaties oefent. Hij heeft het talent om de dominante, botte, wollige of onwillige reacties van de betreffende tegenspelers goed te voorspellen en te imiteren. Samen met Roderik van Grieken en Donatello Piras schreef hij het boek ‘Debatteren om te winnen’, dat wekenlang in de top 5 van Managementboek stond en nog steeds een evergreen is.

In deze interactieve masterclass staan we stil bij het verschil tussen invloed en invloedrijk. Wat is invloed(rijk) en wat maakt jou eigenlijk invloedrijk? Hoe komt het dat jouw invloed in sommige situaties goed gaat en in andere situaties niet? Wat kan je daarin leren? Je ontdekt wat er gebeurt als je communicatie en gedrag op de situatie en jouw gesprekspartners afstemt. Je leert hoe je jouw kwaliteiten in kunt zetten om anderen mee te krijgen en de samenwerking te bevorderen. Ook krijg je handvatten om jezelf daarin te ontwikkelen.
Bureau Zuidema is een eigenzinnig trainingsbureau dat het net even anders doet. Bij de trainingen kan je niet achteroverleunen. Ze brengen je in beweging, laten je patronen doorbreken, inzichten opdoen en stimuleren je om te ervaren. Te leren. Dus vooral: te doen.

Tijdens deze masterclass gaan we aan de slag met jouw presentatievaardigheden. Via interactieve oefeningen leer je om bondig en overtuigend te presenteren. Omdat luisteraars vaak aan het begin van een presentatie bepalen in hoeverre ze aandacht besteden aan de spreker, behandelen we technieken voor een krachtige opening. We kijken naar het belang van de eerste dertig seconden, hoe je als spreker de luisteraar direct vangt en hoe je dit in de rest van de presentatie vasthoudt. We kijken naar technieken die professionele speechschrijvers gebruiken om spanningsbogen in presentaties in te bouwen, het publiek van begin tot eind te boeien en op een indrukwekkende wijze te spreken. Ook besteden we aandacht aan het gebruik van stem, ademhaling en het inzetten van de handen en het lichaam
Als frontman van de band Handsome Poets is Tim van Esch’ passie ontstaan om connectie te maken met het publiek. Nu mag hij als spreker, coach en trainer anderen hiermee inspireren. Zijn podiumervaring en kennis van de media neemt hij mee in het trainen van presentatievaardigheden. Hoe ga je om met de media? Hoe zorg je dat jouw verhaal blijft hangen? Tim traint sprekers in het geven van een presentatie met impact, interactie en authenticiteit.

De rollen van de raad en van raadsleden: op papier lijken die helder, maar in de praktijk is het vaak ingewikkeld. Kaders stellen, controleren en volksvertegenwoordigen: hoe doe je dat nou eigenlijk? Er is gelukkig veel ruimte voor eigen invulling, maar verschillende keuzes die volksvertegenwoordigers daarbij maken roepen ook vragen op. En ben jij je er ook van bewust dat je soms jouw rol laat liggen? In deze workshop gaat het om bewustwording, reflectie en leren van elkaar. We bespreken allerlei dilemma’s: wat zou jij doen als…? De antwoorden op de vragen geven zicht op de breedte van het repertoire om jouw rol als volksvertegenwoordiger in te vullen. En we vragen door naar de afwegingen die ieder daarbij maakt. Waarom doe je het zo? Welk effect wil je daarmee bereiken en welke waarden zitten daar dan onder? Vaak zit dat verrassend anders dan je dacht…
Alinda van Bruggen werkt sinds 2010 vanuit WagenaarHoes als organisatieadviseur en coach voor het (semi-)publieke domein. Zij begeleidt besturen en bestuurders bij het invullen van hun rol en het realiseren van de opgaven waarvoor zij staan. In de afgelopen jaren begeleidde en trainde zij tientallen gemeenteraden, o.a. in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het ministerie van BZK.

In deze masterclass ontdek je hoe je brein werkt en krijg je grip op focus. Dit maakt je weerbaarder tegen stress en hierdoor krijg je structureel meer gedaan. Het is een hele praktische training; alle inzichten kun je gelijk inzetten in je werk of privéleven. Volg deze masterclass en ontdek welke vier concentratielekken er zijn, hoe je je hoofd stopt aan het einde van de werkdag en hoe je sneller kunt schakelen tussen taken en projecten. Ook krijg je handige werkroutines voor het thuiswerken.
Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en topsporters om hun prestaties te verbeteren. Hij schreef zes boeken over hoe we meer uit onze hersenen kunnen halen. Hij heeft verschillende TEDx Talks gegeven over de werking van het brein en wereldwijd hebben meer dan 100.000 mensen een focustraining bij hem gevolgd.

12.30 uurLunchTijdens de afsluitende lunch is fotograaf Robert Modderkolk aanwezig om (portret)foto’s te maken die je kunt gebruiken voor jouw promotiemiddelen.

Aanmelden?

De Dag van het Gelders raadslid is voor alle gemeenteraadsleden, Statenleden, leden van het algemeen bestuur van waterschappen, fractievolgers, commissieleden en burgerleden in Gelderland.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?