Banner
Banner
Voor: Wethouder
Icon19 september 20249.00 - 13.00 uur
IconHuis der ProvincieMarkt 11 in Arnhem

Kennisochtend 'Gemeentefinanciën'

Op donderdag 19 september organiseren we weer speciaal voor wethouders de kennisochtend over gemeentefinanciën. Dat doen we samen met provincie Gelderland en VNG Gelderland. We bevinden ons nog steeds in een roerige periode. Onder andere de kabinetsformatie en het ravijnjaar houden de gemeenten bezig. Wat zijn de grote ontwikkelingen die op dit moment spelen? En wat betekenen deze voor de Gelderse gemeenten?

Tijdens de kennisochtend bespreken we het financiële toekomstperspectief van gemeenten en provincie. We staan daarbij stil bij de gevolgen van de plannen in de Miljoenennota en de Rijksbegroting die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag. Uiteraard is in het programma ruimte voor het delen van ervaringen.

Programma

9.00 uurInloop met koffie en thee

9.30 uurFinancieel perspectief gemeentenEva Boswinkel gaat in gesprek met Helga Witjes (gedeputeerde financiën provincie Gelderland), David Rietveld (coördinator gemeentefinanciën VNG) en de aanwezigen in de zaal over de ontwikkelingen in de gemeentelijke financiën. Eva Boswinkel is wethouder Financiën van de gemeente Zutphen. Ze strijdt lokaal, regionaal en landelijk actief voor eerlijke gemeentelijke financiën. Eva doet dat energiek, een beetje activistisch en met een kwinkslag.

10.30 uurPauze

11.00 uurWorkshoprondeU kunt kiezen uit de volgende twee workshops:

David Rietveld gaat in op de actualiteiten. Dat zal in ieder geval een terugblik zijn op de Miljoenennota die twee dagen eerder is verschenen. Waarschijnlijk is er ook meer te vertellen over het vervolg van de herijking van het gemeentefonds, de voortgang van de afspraken over Wmo en specifieke uitkeringen die in de Voorjaarsnota staan en heel misschien ook wel over de plannen van een nieuw kabinet.

In deze workshop krijgt u uitleg over het verdeelmodel 'Gemeentefonds' met maatstaven, maatstafgewichten, algemene mutaties en taakmutaties van Sonja Valstar. Ook vertelt zij meer over het nieuwe verdeelmodel, dat zorgt voor voor- en nadelige effecten bij gemeenten. Met veel gelegenheid voor het stellen van vragen.
Sonja is expert op het domein van het Gemeentefonds en product owner voor LIAS PAUW, BUIG en Info bij Inergy.

12.15 uurLunchWe sluiten de ochtend af met een gezamenlijke lunch.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?