Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Dijkgraaf, Gedeputeerde, Gemeentesecretaris, Heemraad, Wethouder
Icon10 september 202415.00 - 20.00 uur
IconKasteel de SchaffelaarStationsweg 6 in Barneveld

Ga voor Gelre!

Op dinsdag 10 september is de Gelderse Bestuurdersdag! De dag waarop u uw collega’s uit Gelderland ontmoet en (nog) beter leert kennen.

Programma

15.00 uurOntvangstdoor Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland en het bestuur van VNG Gelderland

15.30 uurOpeningKorte welkomstwoorden door dagvoorzitter Patricia Hoytinck-Roubos (burgemeester gemeente Overbetuwe), Henri Lenferink (waarnemend commissaris van de Koning provincie Gelderland) en René Verhulst (voorzitter VNG Gelderland).

15.45 uurHink-stap-sprong door de Gelderse geschiedenisDe Ridders van Gelre nemen u mee in de Gelderse geschiedenis. Gelderland, geen gewone provincie aan de rand van Nederland, maar een verloren hertogdom uit het hart van Europa! Een land dat jarenlang streed voor onafhankelijkheid, dat snel groeide en bloeide en eeuwenlang heeft bestaan. Wie goed kijkt, ziet overal de sporen nog van het hertogdom. Oude steden, rivieren, talloze kastelen, grafmonumenten, kerken en aanwijzingen in de Europese kunst. Ons verloren Hertogdom Gelre ligt pal om de hoek.

16.15 uurPauze

16.45 uurKeuzerondeU kunt deelnemen aan een masterclass, een lezing of een wandeling.

Als bestuurder staat u midden in het veld. U wil de diverse stakeholders met hun belangen meekrijgen en het Gelderse perspectief overbrengen. Zeker wanneer de druk toeneemt, is het belangrijk dat u effectief en situationeel communiceert om anderen te overtuigen. Hoe zorgt u ervoor dat u de juiste toon weet aan te slaan? Hoe gaat u effectief om met weerstand en emotie? En welke argumentatietechnieken zijn er om op passende wijze te overtuigen?
Tijdens deze masterclass behandelt bestuurskundige, lobbyist en debattrainer Bram Joanknecht de belangrijkste argumentatie- en beïnvloedingsprincipes. Op basis van bewezen gesprekstechnieken en wetenschappelijke principes krijgt u concrete handvatten aangereikt om meer impact te maken. We behandelen verschillende theorieën én passen ze in de praktijk toe. Zo komt u bij het eerstvolgende overleg met stakeholders nog beter beslagen ten ijs.

Peter Kuipers Munneke staat met één been in de wetenschap en met het andere in de samenleving. Hij vertelt over de meeste actuele stand van zaken, onder andere aan de hand van de recente KNMI Klimaatscenario's. Daarmee maken we ons een voorstelling van het klimaat van de toekomst. Ook bespreken we welke gevolgen de sterke toename in weersextremen hebben op de provincie Gelderland.
Peter is weerpresentator en gepromoveerd poolonderzoeker. Hij heeft een gedegen kennis van klimaatverandering en de effecten voor Nederland en de wereld. Daarnaast verzorgt hij voor de NOS de dagelijkse weersverwachting op televisie en radio. Hij deelt hij zijn brede kennis over weer en klimaat in reportages en nieuwsitems, columns, podcasts, en in het theater. Van fijnstof tot El Niño en van tornado’s tot het verdwijnen van het zee-ijs.

Samen met de Ridders van Gelre en met Ciska van der Genugten (specialist Natuur en Cultuurhistorie bij Geldersch Landschap & Kasteelen) maakt u een wandeling over Landgoed Schaffelaar. Weet wel waar u aan begint! De ridders hebben naar eigen zeggen een directe lijn met hertog Karel van Gelre. Ze vertellen te pas en te onpas over de rijke Gelderse geschiedenis. De ridders brachten in 2020 een stripboek uit over de Gelderse geschiedenis en zijn de initiators van en de drijvende krachten achter het Gelders Museum waar nu over wordt gesproken. Denk eraan om gepast schoeisel aan te trekken.

17.45 uurHumoristische afsluiting ‘Hoe krijgt u een geniaal idee in 3 stappen?’Cabaretier Rob Urgert geeft in een dynamisch half uur zijn visie op innovatief denken en creativiteit. Ook kijkt hij met u terug op de afgelopen middag.

18.15 uurBuffetTijdens het diner is er ruimte om collega-bestuurders te ontmoeten en kennis te delen. Rubiamorena zorgt voor een muzikale noot.

Aanmelden?

Deze middag is voor burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, commissaris van de Koning, gedeputeerden, provinciale directieleden, heemraden, dijkgraven en secretaris-directeuren uit de provincie Gelderland.

Het is niet meer mogelijk om deel te nemen aan de masterclass ‘Bewust beïnvloeden voor Gelderland’ en aan de wandeling over Landgoed Schaffelaar. Deze zitten vol.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?