Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Griffier, Raadslid
Icon30 november 202319.30 - 21.30 uur
IconGemeentehuis gemeente LingewaardKinkelenburglaan 6 in Bemmel
Deze bijeenkomst heeft op 30 november 2023 plaatsgevonden.

Omgaan met druk en wantrouwen: volksvertegenwoordiger of belangenbehartiger?

Als raadslid ben je een volksvertegenwoordiger. Een geweldige manier om het verschil te maken voor de mensen in jouw gemeente. Maar, soms zien mede-inwoners jou misschien als hun belangenbehartiger en soms worden hoge verwachtingen ‘opgelegd’ aan jou.

“Jij gaat toch zeker wel TEGEN die windturbines stemmen die bij mij in de achtertuin moeten komen?”

Ook in andere dossiers heb je hier wellicht mee te maken. Denk maar aan arbeidsmigranten, flexwonen of de verhuizing/verbouwing van een groot sportcomplex in de gemeente.

Jezelf staande houden in dergelijke situaties is niet altijd even eenvoudig. Hoe behoud je je politieke onafhankelijkheid? Hoe toon je betrokkenheid vanuit heldere verwachtingen? Hoe ga je om met verwijten als ‘onrechtvaardig’ of ‘het is toch al besloten’? Wat doe je als de druk door belanggroepen wordt opgevoerd? Of erger, als er wantrouwen om de hoek komt?

Traineer Frank Hoes gaat in op deze en andere vragen. Hij schetst de psychologie en sociologie van bezwaar, wantrouwen en gehoord worden. Daarna gaat hij in op verschillende communicatie- en overlegtechnieken die jou kunnen helpen om te gaan met ongemakkelijke situaties. De ideale oplossing is er niet, maar er zijn wel verschillende technieken die je kunnen helpen om tot een (voor jou) fijne werkwijze te komen.

Haal nog meer uit je raadslidmaatschap, kom ook en laat je inspireren!

Dit haal je uit deze dag

  • Je weet helder uit te leggen wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn.
  • Je leert je positie te versterken in contact met burgers en maatschappij door het gebruik van verschillende technieken.
  • Je houdt je staande ondanks mogelijke druk die wordt uitgeoefend.
  • Je leert hoe anderen omgaan deze situaties.

Programma

19.00 uurInloop met koffie en thee

19.30 uurIntroductie door Frank HoesDe eerlijk-proces-aanpak, de techniek van de dialoog, voorwaardelijke instemming en vragen stellen.

20.00 uurAan de slag!In twee denktanks gaan we de praktijk bespreken. We kijken wat je uit de introductie van Frank kunt toepassen en hoe. De insteek is ervaren en leren van elkaar.

21.30 uurAfsluitingMet voor wie wil een hapje en een drankje.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Aimée

Vragen over deze werkconferentie?