Banner
Banner
Voor: Burgemeester, Dijkgraaf, Fractievolger/burger(raads)lid, Gedeputeerde, Heemraad, Lid algemeen bestuur, Raadslid, Statenlid, Wethouder
Icon17 november 202313.30 - 16.00 uur
IconInformatiecentrumNabij Waalbandijk 60 te Haaften

Dijkexcursie 'Samen werken aan waterveiligheid'

Deze week heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden op het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg. Uit respect voor de overledene en diens familie verplaatsen wij de dijkexcursie naar het voorjaar van 2024. Wij hopen op je begrip.

Op vrijdagmiddag 17 november organiseert de Gelderland Academie samen met Waterschap Rivierenland een bijeenkomst voor alle volksvertegenwoordigers en bestuurders van gemeenten, provincie en waterschappen in Gelderland. Tijdens deze middag onderzoeken we hoe we in de verschillende overheidslagen samen kunnen werken om inwoners nog beter te beschermen tegen overstromingen. Ook bezoeken we per bus het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg.

Dijkversterking

Onze dijken worden steeds belangrijker. We krijgen steeds vaker te maken met hogere en lagere waterstanden in rivieren. Nederland wordt beschermd door zo’n 17.700 kilometer aan dijken, duinen en andere waterkeringen. 60% van Nederland zou regelmatig overstromen zonder deze keringen. In 2050 moeten alle dijken (primaire keringen) voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen. In totaal moet er zo’n 1.500 kilometer aan dijk worden versterkt. Het Waterschap Rivierenland neemt ongeveer een derde van die fikse opgave op zich. Het stuk van 23 kilometer tussen Gorinchem en Waardenburg is daarbij een uitdagend begin, want hoe vind je in een gebied met zoveel bewoners langs de dijk de beste oplossing?

Programma

13.00 uurInloop met koffie en thee

13.15 uurOpeningDoor dijkgraaf Co Verdaas en heemraad Henk van het Pad

13.45 uurDe waarde van een alliantie bij dijkversterkingsproject Gorinchem-WaardenburgDoor alliantiemanager Niek Ridderbos. Hoe pak je in een complexe omgeving met nieuwe veiligheidsnormen en tal van onzekerheden een dijkversterking aan? Waterschap Rivierenland stond voor deze maatschappelijke uitdaging. Het zocht naar een andere samenwerkingsvorm van overheid en markt. In een alliantie zijn de belangen van opdrachtgever en opdrachtnemer gelijk en ze delen de risico's. Voor het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg is de Graaf Reinaldalliantie gevormd: een samenwerking van Waterschap Rivierenland met de combinatie Waalensemble (Heijmans, GMB en de Vries & van de Wiel en als adviseur Royal Haskoning DHV).

14.30 uurBustourWe bezoeken per bus het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg. Op locatie zien we welke maatregelen nodig zijn om nu én in de toekomst te voldoen aan de veiligheidsnormen.

16.00 uurMogelijkheid om met een drankje na te praten in het informatiecentrum.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?