Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Gedeputeerde, Heemraad, Lid algemeen bestuur, Raadslid, Statenlid, Wethouder
Icon8 november 202318.00 - 21.30 uur
IconWaterschap Vallei en VeluweSteenbokstraat 10 in Apeldoorn

Masterclass 'Burgerparticipatie'

Hoe vergroot je effectief de betrokkenheid van inwoners bij politieke beslissingen?

Er zijn verschillende vormen van burgerparticipatie. Van een referendum tot een burgerforum, burgerbegroting of G1000. Deze instrumenten kunnen helpen om burgers te betrekken bij politieke besluiten. Toch werkt dit niet altijd op de gewenste manier uit. Zo kan een referendum een polariserend effect hebben en is het niet altijd duidelijk wat het draagvlak is voor uitkomsten van burgerfora. Gelukkig kan het slim combineren van instrumenten ervoor zorgen dat de betrokkenheid van burgers daadwerkelijk wordt vergroot en langdurige patstellingen worden doorbroken. In deze masterclass krijg je inzicht in deze hybride democratische innovaties en slimme combinaties. Bovendien ervaar je tijdens een simulatie hoe je deze vormen van burgerparticipatie toepast.

Docenten

Programma

18.00 uurInloop met soep en een broodje

18.30 uurInleiding in burgerparticipatieOnder leiding van Dr Kristof Jacobs kom je meer te weten over de verschillende vormen van burgerparticipatie, bijbehorende sterktes en zwaktes en waardevolle combinaties.

19.30 uurPauze

20.00 uurSimulatieOnder begeleiding van dr. Frans de Vijlder ga je in kleine groepen aan de slag en pas je de verschillende vormen van burgerparticipatie toe. Daarin maak je ook de vertaalslag naar jouw eigen gemeente of waterschap.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?