Banner
Banner
Voor: Wethouder
Icon21 september 20239.00 - 13.15 uur
IconStadhuis gemeente ArnhemKoningstraat 38 in Arnhem
Deze bijeenkomst heeft op 21 september 2023 plaatsgevonden.

Kennisochtend gemeentefinanciën

Op donderdag 21 september organiseert de Gelderland Academie samen met provincie Gelderland en VNG Gelderland weer een bijeenkomst voor Gelderse wethouders financiën. We bevinden ons nog steeds in een roerige periode. Wat zijn de grote ontwikkelingen die op dit moment spelen? En wat betekent deze voor de Gelderse gemeenten?

Tijdens de kennisochtend bespreken we het toekomstperspectief van gemeenten en provincie. We staan daarbij ook stil bij de gevolgen van de plannen in de Miljoenennota en de Rijksbegroting die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag. Uiteraard is in het programma weer ruimte voor het delen van ervaringen.

Programma

9.00 uurInloop

9.15 uurFinancieel perspectief gemeentenPaul Smeulders (wethouder gemeente Arnhem en commissielid financiën VNG) en David Rietveld (coördinator gemeentefinanciën VNG) geven een korte schets van de ontwikkeling van de gemeentelijke financiën in de komende periode. Onder leiding van dagvoorzitter Erik van der Pol gaan zij vervolgens in gesprek met de gedeputeerde van de provincie Gelderland en met de aanwezigen in de zaal.

10.30 uurPauze

11.00 uurDe burger weer centraalEr ontstaat een steeds grotere afstand tussen dat wat door de overheid als rechtmatig wordt gevonden en dat wat als rechtvaardig wordt gevoeld door de burger. Dat lijkt te komen door de soms erg kille uitvoering van wettelijk tot stand gekomen beleid. Paul Hofstra (oud-directeur Rekenkamer Rotterdam) gaat tijdens dit interactief actualiteitencollege dieper in op de achterliggende mechanismen die deze fundamentele kloof hebben veroorzaakt. Hij geeft ook antwoord op de vraag hoe we weer terugkomen bij een politiek waar de burger wel centraal staat. Daarbij illustreert hij de ontwikkelingen met veel voorbeelden uit de praktijk.

12.00 uurAfsluiting door dagvoorzitter

12.15 uurLunch

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?