Banner
Banner
Voor: Fractievolger/burger(raads)lid, Statenlid
Icon7 juni 202313.30 - 15.00 uur
IconHuis der ProvincieMarkt 11 in Arnhem

Workshop ‘Werken zonder vooroordelen’

Ieder mens denkt in hokjes. Door de wereld om ons heen in te delen in categorieën en kaders, creëren we overzicht. We zijn daar erg goed. Razendsnel kunnen we bijvoorbeeld een situatie categoriseren als veilig of juist gevaarlijk. Dat is ontzettend nuttig. Zonder deze vaardigheid kan een mens niet functioneren. Dit hokjesdenken doen we echter met alles en iedereen, ook mensen. Onbewust kaderen we continu op basis van allerlei kenmerken: geslacht, haarkleur, kleding, huidskleur, leeftijd, enzovoort. Ook op basis van andere kenmerken plaatsen we onbewust mensen in hokjes. Wel of geen migratieachtergrond, politieke overtuiging, beroep, opleidingsniveau, ga zo maar door. Deze stereotype denkbeelden hebben soms ongewild invloed op ons denken en handelen. Het is de basis voor alle vormen van wij-zij-denken, polarisatie, vooroordelen en discriminatie. In deze interactieve workshop maak je kennis met deze bijzondere menselijke eigenschap en krijg je handvatten om de negatieve effecten ervan te verminderen.

Dit haal je uit deze dag

  • Je bent je meer bewust van de onbewuste processen die veel invloed hebben op jouw meningsvorming en beoordeling van anderen.
  • Je leert de positieve kanten van hokjesdenken, maar je ziet ook de schaduwkant.
  • Je leert hoe je stereotype denkbeelden minder impact kan laten hebben op jouw denken en doen.

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Aimée

Vragen over deze werkconferentie?