Banner
Banner
Voor: Statenlid
Icon7 juni 20239.00 - 12.30 uur
IconHuis der ProvincieMarkt 11 in Arnhem

Masterclass 'Burgerparticipatie'

Hoe vergroot je effectief de betrokkenheid van inwoners bij politieke beslissingen?

Er bestaan allerlei vormen van burgerparticipatie. Van een referendum tot een burgerforum, burgerbegroting of G1000. Deze instrumenten kunnen helpen om inwoners te betrekken bij politieke besluiten. Toch werkt dit niet altijd op de gewenste manier uit. Gelukkig kan het slim combineren van instrumenten ervoor zorgen dat de betrokkenheid van inwoners daadwerkelijk wordt vergroot en langdurige patstellingen worden doorbroken.

Programma

9.00 uurInloop

9.30 uurInleiding in burgerparticipatieDr. Kristof Jacobs (associate professor politicologie Radboud Universiteit) bespreekt de verschillende vormen van burgerparticipatie, bijbehorende sterktes en zwaktes en waardevolle combinaties.

10.30 uurPauzeProDemos is aanwezig om meer te vertellen over het Provinciespel.

11.00 uurSimulatieOnder begeleiding van Dr. Frans de Vijlder (emeritus lector HAN) ga je in groepjes aan de slag en pas je de verschillende vormen van burgerparticipatie toe. Daarin maak je de vertaalslag naar de eigen praktijk. Hoe kun je het geleerde straks toepassen in het Statenwerk?

12.30 uurAfsluiting

De Gelderland Academie is het kennis- en netwerkplatform van en voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in Gelderland.

Vragen?
Image
Stel je vraag aan Lisette

Vragen over deze werkconferentie?